vrijdag 26 augustus 2016

DSI???


De financiele sector heeft de stichting DSI opgericht die moet toezien op zelfregulering binnen de sector. Sinds 1999 is DSI actief en in al die jaren heeft de stichting 28 maatregelen opgelegd aan functionarissen en bestuurders die zich op enigerlei wijze schuldig maakten aan wangedrag. Hier fronsen we de wenkbrauwen voor de eerste keer.

Zeven maal kwam het tot een berisping, zes keer tot een royement, vijf boetes werden opgelegd, drie personen werden geschoten, drie personen werden geschoten en kregen een boetes, een persoon werden geschoten met een berisping, een persoon werden beboet en kregen een berisping, in een geval werden een voorwaardelijke boete opgelegd alsmede een opleidingsverplichting en in slechts een zaak werd de maatregel gepubliceerd met naamsvermelding. Hier fronsen we de wenkbrauwen ten tweede male.

Maar boetes zijn toch niet niks? Nou, voor het libor schandaal werden vorige week vijf oud-werknemers van de RABO beboet met bedragen die varieerden van 750 tot 3.000 Euro! Dit kunnen we natuurlijk niet meer afdoen met het fronsen van wenkbrauwen.


De directeur van de stichting, ene Jerry Brouwer, verklaart de hoogte van de boetes door te verwijzen naar de jurisprudentie die de stichting in de achterliggende 17 jaar heeft opgebouwd: "daar kun je niet zomaar van afwijken". Spijkerhard argument nietwaar?

Die stichting DSI functioneert als een papieren tijger. Ze is door de sector zelf in het leven geroepen en wordt uiteindelijk dus door u en mij gefinancierd. Dit bewijst wat we allang wisten: zelfregulering werkt niet!

Weg met deze onzinconstructie, het is verspilling van geld zonder ook maar iets op te leveren, laat staan op te lossen. Al die bedriegende en bonusgraaiende bestuurders en bankiers slaan zich op de dijen van plezier als DSI aankondigt eens langs te willen komen.

Bron: NRC 25 augustus 2016

Geen opmerkingen: