donderdag 1 december 2016

We gaan een spannend weekend tegemoet


Want ook de Italianen mogen hun stem uitbrengen in de moderniteit van het referendum. Officieel gaat het daarbij over de Senaat. Die is te machtig geworden volgens Renzi en moet van 315 teruggebracht worden naar 100 zetels. Door de regering noodzakelijk geachte hervormingen komen in Italië maar niet van de grond.

Het probleem is alleen dat de Italianen niet goed begrijpen waarom ze nou precies naar de stembus moeten. De zoveelste aanwijzing dat een referendum niet geschikt is voor ingewikkelde staatkundige problemen. Daar komt nog eens bij dat Renzi zo dom is geweest zijn eigen positie te koppelen aan de uitslag van het referendum.


De Italiaanse regering gaat nu fors tekeer tegen de EU, met name tegen Juncker en Dijsselbloem. Dat men binnen de Eurogroep het niet op alle punten met elkaar eens is kan niet echt bevreemden. Maar de toon van het gesprek is ongekend. Hierbij gaat het nog steeds om de tegenstelling tussen Noord en Zuid.


Helemaal onbegrijpelijk is de Italiaanse reactie echter niet. De regering kan van alles willen maar de Italiaanse burger ziet het aantal migranten in het land toenemen zonder dat er serieus Europees beleid wordt ontwikkeld om de stroom vluchtelingen op te vangen. We hebben immers een Turkije-deal, lijkt iedereen te denken.

De regering Renzi dreigt nu met een veto tegen de Europese meerjarenbegroting aanstaande dinsdag. Maar als het een beetje tegen zit is er zondagavond geen Italiaanse regering meer. Dat zou overigens een harde klap zijn voor de EU. Want de regering Renzi wegstemmen betekent zoveel als het afwijzen van hervormingen. En de kans is dan wel heel erg groot dat het Eurosceptische deel van het parlement het dan weer voor het zeggen krijgt.

Geen opmerkingen: