zaterdag 15 april 2017

K20 en K21


Op paaszaterdag naar Düsseldorf gereden om er de kunsthallen K20 en K21 te bezoeken. K20 is een fraai en zeer ruim opgezet modern museum waar nu een overzichtstentoonstelling is opgezet - Het boze oog getiteld - van Otto Dix die leefde van 1891 tot 1969. Dix meldde zich als vrijwilliger bij het Duitse leger toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Veel grafisch werk van de schilder heeft de verschrikkingen van die oorlog als onderwerp. In de Tweede Wereldoorlog werd zijn kunst als Entartete Kunst bestempeld en kreeg hij een expositieverbod. De overzichtstentoonstelling in K20 is werkelijk prachtig.


Dix lijkt geen erg toegankelijk man op zijn zelfportretten, een altoos norse blik in de ogen maar hoe het ook zij, een krachtig schilder, genadeloos in zijn portretten. Niet iedere geportretteerde zal er even blij mee zijn geweest. Het meeste indruk maakten het schilderij van de dichter Iwar von Lücken uit 1926 en het doek van de danseres Anita Berber uit 1925. Maar geen misverstand: met name de schilderijen en aquarellen van Otto Dix zijn indrukwekkend en vooral indringend. Een prachtige tentoonstelling.



Vervolgens togen we naar K21, een museum voor hedendaagse kunst in een kolossaal gebouw uit de 19de eeuw. Een voormalig parlementsgebouw met een enorme glazen koepel. Werkelijk schitterend verbouwd tot een modern museum, zeer ruim van opzet met een enorme open binnenruimte en tentoonstellingszalen aan de vier muurzijden. Vooral veel installaties, waarvan vele niet aan mij besteed waren. Ik voel me soms een armzalig mens wanneer mijn fantasie me niet helpt ook maar iets te begrijpen van wat er wordt voorgeschoteld. Maar de installatie van Tomás Saraceno is fenomenaal: vlak onder het glazen koepeldak heeft hij een enorm net gespannen waarin je kunt klimmen en lopen met 25 meter diep onder je het enorme atrium van het museum. Heel fraai! Een dag niets te doen? Reis eens naar Düsseldorf, het is de moeite waard.




Geen opmerkingen: