dinsdag 25 april 2017

Quod licet Jovi...


...is niet toegestaan aan PPG. AKZONOBEL is een NL onderneming die al heel erg lang bestaat. De oudste voorloper van de onderneming is een Deens verffabriekje dat in 1777 werd opgericht. Nobel Industries uit Zweden heeft haar wortels zelfs in de 17de eeuw. In 1994 nam AKZO Nobel Industries over. AKU was een Nederlands-Duitse onderneming die na de overname van Organon AKZO ging heten. In 1998 lijfde AKZO het Britse Courtaulds in om in 2007 nog eens een Brits bedrijf - ICI - over te nemen.


Minister Kamp wil AKZONOBEL voor Nederland behouden en de Raad van Bestuur van de onderneming doet alles wat het kan om een overname door PPG tegen te houden. Op mij maakt dit alles een wat potsierlijke indruk. Dit zijn de tijden van de globalisering waarin het ene bedrijf het andere overneemt. AKZONOBEL is op exact die manier groot geworden.


Leg mij maar eens uit waarom die trend nu opeens gestopt moet worden. Je kunt niet aan de ene kant de globalisering omarmen om je vervolgens te verzetten tegen de logische gevolgen daarvan. Als we Nederlandse bedrijven zo graag Nederlands zien blijven hadden we ons dat wat eerder moeten realiseren. Dan waren we Fokker nooit kwijtgeraakt, hadden we KLM niet aan die Fransen verkwanseld, bezaten we nog een Nederlandse automobielindustrie en was Werkspoor nog actief.

Geen opmerkingen: