donderdag 22 juni 2017

Wie discrimineert hier?


Een orthodoxe jood wil niet naast een (eveneens orthodoxe) joodse vrouw zitten in een vliegtuig. De vliegmaatschappij El Al is nu (terecht) veroordeeld wegens discriminatie omdat El Al tegemoet kwam aan de wens van de man en de vrouw een andere plaats aanbood, onder het voorwendsel dat ze een betere plaats zou krijgen.
De vrouw klaagde de vliegmaatschappij aan en heeft haar zaak uiteindelijk (het voorval vond eind 2015 plaats) gewonnen. Volkomen terecht lijkt me dat. Alleen had behalve El Al ook de orthodoxe jood aangeklaagd en vervolgd moeten worden.
Wie zich in de openbare ruimte begeeft heeft zijn geloof thuis te laten. Wie dat niet op kan brengen dient niet aan het openbare leven deel te nemen. Dan neemt hij maar een half lege bus. Overigens dwingen orthodoxe joodse mannen vrouwen aan de andere kant van de straat te lopen en achter in de bus plaats te nemen.
Iemand moet mij (of liever nog die orthodoxe jood) maar eens uitleggen waarom discriminatie wegens huidskleur wel verwerpelijk is en dezelfde discriminatie op religieuze gronden getolereerd zou moeten worden.
Een dergelijke orthodoxe jood dient zich diep te schamen en  zou eens bijgeschoold moeten worden in gezonde exegese.


1 opmerking:

Anoniem zei

Het verhaal is een beetje genuanceerder dan de heer Nuy hier brengt, maar feit is wel dat deze ultra orthodoxe Joden in Israel door velen als een groeiend gevaar voor de samenleving worden beschouwd.
Voor hen bestaat de staat Israel ook niet.