vrijdag 18 augustus 2017

Amerika niet langer stabiel en kalm maar irrationeel en gevaarlijk


Zo luidt de titel van een artikel in de NRC van 17 augustus van Gideon Rachman, buitenlandcommentator van de Financial Times. Rachman memoreert de oorlogsretoriek van Trump richting Noord-Korea en Venezuela, het onderzoek naar de Rusland-connectie en het team-Trump en het snel en sterk opkomende racisme en neonazisme in de Amerikaanse samenleving.

Het gevaar is, aldus Rachman, "dat deze crises allemaal tot één versmelten en een belaagde president in de verleiding brengen zijn binnenlandse problemen te doorbreken door een internationaal conflict aan te gaan. Buitenstaanders rest de hoop dat de 'grote mensen'in de regering-Trump de president in toom weten te houden. Maar in het openbaar is het weerwerk tegen Trumps oorlogsdreigementen in elk geval opmerkelijk zwak, niet alleen binnen de regering, maar ook in het Congres".


Wie denkt dat Trump wel door impeachment tot aftreden wordt gedwongen doet aan wensdenken, stelt Rachman. Bovendien, zegt hij, is het verschijnsel Trump een symptoom van een bredere crisis in de Amerikaanse samenleving, die niet zal verdwijnen wanneer Trump uit de Oval Room is vertrokken. Onheilspellend voegt hij eraan toe: "Voeg bij de sociaal-economische achtergrond de angst voor internationaal gezichtsverlies en een politieke cultuur die leger en wapens vereert en u hebt het recept voor een land dat in antwoord op internationale crises misschien steeds meer 'met scherp zal willen schieten'.


Ik voeg daar nog aan toe dat het er alleszins op lijkt dat Bannon er in dreigt te slagen zijn grote plan uit te voeren en het Amerikaanse systeem weet te saboteren. Bannon is minstens even gevaarlijk als Trump en het is een onzalige gedachte dat de Amerikanen dit soort lieden zoveel macht wensten te geven.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Trump staat in de weg voor alles wat in de HP van vandaag zo helder door Arthur van Amerongen in zijn column wordt verwoord.

enno nuy zei

Tja, van Amerongen schrijft pure bagger en als ik de methode hanteer die u hier geregeld ten beste geeft, moet ik u dus eigenlijk zien als een nazi en fascist. U zet uzelf wel in de etalage!

Anoniem zei

Als het fascisme weer opduikt zal het zich antifascisme noemen, naar verluid een uitspraak van Churchill.

John Wervenbos zei

Exit Bannon, hoewel hij bij Breitbart weer direct aan de knoppen gaat draaien. Is more or less een spilfunctie weggelegd voor John Francis Kelly? Zie het nieuwsartikel Bannon is terug bij ultra-rechtse site Breitbart en belooft 'oorlog' tegen Trumps opponenten (Volksrant, 19 augustus 2017).

enno nuy zei

Inderdaad, zie mijn volgende post over Bannon.