zaterdag 19 augustus 2017

Bannon weg, probleem opgelost?


Het zat eraan te komen, Trump kon Bannon niet handhaven en de laatste heeft het veld moeten ruimen. Een goede zaak dat een zieke geest als Bannon niet meer zo dicht op de macht zit. Bannon een zieke geest? In mijn ogen wel, ik ga het hier niet nog eens nader onderbouwen, dat heb ik elders in deze kolommen al meerdere malen gedaan. Kijk naar Breitbart en Alt-Right en u weet genoeg.


Maar is hiermee de ware aard van de regering Trump - white supremacism, racism, nazism - ongedaan gemaakt? Ik dacht het niet. De Volkskrant meldt dat vooral John Kelly aangedrongen zou hebben op het vertrek van Bannon en dat ligt ook voor de hand. Terecht voegt de krant daar aan toe dat de grootste bron van onrust natuurlijk de president zelf blijft.


Het FD gaat in een uitgebreid artikel van Jeroen Segenhout in op de invloed van mediamagnaat Rupert Murdoch, die tegen Trump tijdens een diner gezegd zou hebben: "Let him go". Moeten we Murdoch nu opeens dankbaar zijn? Ik dacht het niet. De belangrijkste reden waarom hij aandrong op het vertrek van Bannon is het gegeven dat Murdoch Fox News als de belangrijkste spreekbuis van conservatief Amerika beschouwt en een broertje dood heeft aan media als Breitbart die in dezelfde vijver vissen. Segenhout wijst erop dat Trump en Murdoch van elkaar afhankelijk zijn: "Trump heeft dit conservatieve podium (Fox News), dat zijn presidentscampagne meer aandacht gaf dan welk ander station ook, nodig om contact te houden met zijn achterban. Hij weet ook dat als hij de steun van Fox en diens invloedrijke commentatoren verliest, hij een herverkiezing in 2020 op zijn buik kan schrijven".


Anderzijds heeft Murdoch Trump nodig om zijn agenda van deregulering en belastingverlagingen gerealiseerd te zien worden. Bovendien zijn de inkomsten van Fox sinds het aantreden van Trump met tien procent gestegen. Een profijtelijke combinatie van deze twee heren dus. Zie het filmpje in de volgende post. Hoe het ook zij, het is buitengewoon zorgwekkend en verontrustend te zien hoe Trump het zo machtige Amerika naar een moreel bankroet leidt. Hoe lang dulden de Amerikanen hem nog in het Witte Huis?


3 opmerkingen:

Anoniem zei

documentaire Auserwählt und ausgegrenzt - Der Hass auf Juden in Europa een onthutsende documentaire van het linkse antisemitisme in Europa

enno nuy zei

U redeneert: een koe is een dier, dus een dier is een koe. Bent u echt zo dom?

Anoniem zei

Links heeft het monopolie op antisemitisme, maar niet alle linkse mensen zijn antisemieten.