maandag 25 september 2017

Duitse onvrede


De Duitse verkiezingen hebben het resultaat opgeleverd waar velen voor vreesden. Verlies voor de coalitie van de afgelopen jaren maar de CDU blijft de grootste partij en de SPD wordt het hardste afgestraft. Een kopie van de NL verkiezingen. Bescheiden winst voor de Groenen en de FDP die nu samen met Merkel de Jamaica-coalitie moeten gaan smeden. Nieuw en spectaculair is de reeds verwachte winst van de AfD, voor het eerst een partij rechts van de CDU die serieus stemmen naar zich toe wist te trekken.


De oorzaken zijn tweeledig: de vluchtelingencrisis en de tegenstellingen tussen arm en rijk. Om met dit laatste te beginnen: dit is een wereldwijd probleem, veroorzaakt door globalisering en het kapitalisme. Het kapitalisme lijkt onvermijdelijk te leiden naar een internationale samenleving waarin de middenklasse verdwijnt en waarin steeds minder mensen profiteren van de economische groei en steeds zwaarder de dupe worden van economische crises. Dat de CDU hier geen antwoord op heeft is niet zo vreemd natuurlijk. Geen enkele op het kapitalisme gestoelde politieke beweging zal hier een adequaat antwoord kunnen vinden.


En dan resteert natuurlijk het vluchtelingenprobleem. In mijn ogen heeft Merkel alles op alles gezet om de Duitse bevolking te overtuigen van de noodzaak en vooral de morele plicht om mensen in nood te helpen. Het bleek een vergeefs appel. En ook dat is niet nieuw. We moeten vaststellen dat het absorptievermogen van westerse samenlevingen haar grens heeft bereikt. Maar ik blijf het zeggen: dit is pas het begin, er komen nog veel grotere stromen vluchtelingen op ons af.


Dat er in het politieke spectrum partijen ontstaan die garen spinnen bij de sociaaleconomische situatie waarin het land zich bevindt is natuurlijk logisch. Maar wat het meeste opvalt in Duitsland is dat het dan uitgerekend een partij is die zich maar al te gretig beroept op vage en duistere sentimenten uit een beschamend Duits verleden. En er ook nog eens razend populair mee wordt. Waarom moet Gauland (voorheen CDU) zo nodig appelleren aan Soldatenstolz voor de Wehrmacht in de nazi-periode? En waarom moet hij zo nodig een jacht openen op de heersende politieke partijen en op Merkel persoonlijk? Waarom moet Alice Weidel zo nodig Sinti, Roma en Arabieren wegzetten als "kulturfremde Voelker" (zij heeft de desbetreffende mailwisseling inmiddels erkend)? En waarom moest Bjoern Hoecke het Holocaustmonument in Berlijn zo nodig een 'monument van schande' noemen? Niet alle, lang niet alle AfD-kiezers hebben iets met de nazi's maar veel van de politieke kopstukken hebben dat nadrukkelijk wel. Dát baart zorgen. En die AfD-kiezers komen uit heel Duitsland en zij waren juist en vooral degenen die bij vorige verkiezingen thuis bleven.




6 opmerkingen:

Anoniem zei

“Het kapitalisme lijkt onvermijdelijk te leiden naar een internationale samenleving waarin de middenklasse verdwijnt en waarin steeds minder mensen profiteren van de economische groei en steeds zwaarder de dupe worden van economische crises”

Uiteraard klinkklare onzin die de Marxisten al meer dan honderd jaar uitkramen, terwijl de welvaart wereldwijd onder hun ogen groeide.

En dan de AFD, waarvan de heer Nuy ons kan vertellen, dat de kopstukken van die partij allemaal aan het Nationaal Socialisme gelieerd zijn, maar zoals in Marxistische traditie blijft het bij beweringen zonder man en rugnummer te noemen. Dit onder het motto, als je de leugen maar vaak genoeg verteld, gaan ze er wel in geloven.

En dan nog het verwijt het wegzetten van minderheden als de Sinti, Roma, en Arabieren als Cultuurvreemde Volkeren. Wel een absolute waarheid, maar niet politiek correct.

Dat laatste doet mij denken aan de SP brochure van 1983 – Gastarbeid en Kapitaal, waar de Stalinist Teun de Vries het volgende over de Arabieren schreef, “Ik wil mijn afschuw voor de islam – de leer, de dogmatiek, de verboden, de onbeweeglijkheid, de middeleeuwse achterlijkheid die is ontstaan met deze religie voor nomaden en woestijnrovers – niet onder stoelen of banken steken. (…) Zichzelf opsluitend in een gedragspatroon, dat de originele achterlijkheid halsstarrig in stand houdt (…), vormen zij een Fremdkörper in onze samenleving, dat niet lijkt te kunnen loskomen, iets bij te leren, iets te willen leren, dus verarmt (…). Zoals nu kan het niet”.

De huidige situatie echter doet denken aan de Weimar periode 1918-1933, waarin de Sociaal democratie o.a. het volk van zich vervreemde, door geen verzet te plegen aan de exorbitant hoge herstelbetalingen opgelegd door de overwinnaars van de eerste Wereldoorlog, en de jarenlange bezetting van Duits grondgebied door de overwinnaars.
De voedingsbodem voor radicale bewegingen. Ook toen de Communisten en de Nationaal Socialisten straatterreur uitoefenen tegen elkaar en andersdenkenden. De Communisten verloren deze strijd, omdat ze niet de onderdrukking en armoede bestreden, maar voor eigen belangen deze stimuleerden, door ondermijning in opdracht van Lenin en later Stalin.

Nu zien we de onbeheersbare vluchtelingenstroom gestimuleerd door de hedendaagse Marxistische bewegingen, weer voor eigen belang, om hiermee de samenleving te ontwrichten en hun utopie te realiseren. Een weer durven de Sociaal democraten (Merkel) geen harde maatregelen te nemen, en dreigt de geschiedenis zich in zekere zin te herhalen.

enno nuy zei

Vervreemde moet met 2 d's. U bent ook liefhebber van het nazi-gedachtegoed?

Anoniem zei

Historisch materialisme als theorie dat het kapitalisme tot de ondergang is gedoemd, is zoals we weten afkomstig uit de theoretische leer van Karl Marx, minstens al anderhalve eeuw oud, en de welvaart is nog nooit zo groot geweest vooral onder de proletariers.

enno nuy zei

U bent liefhebber van het nazi gedachtegoed?

Anoniem zei

De heer Nuy bevestigd, hetgeen we niet vaak genoeg kunnen duiden, namelijk dat Marxisten en daaraan gelieerde bewegingen op geen enkele wijze inhoudelijk kunnen argumenteren, met andersdenkenden. Kleineren, etiketteren en demoniseren, is de rode draad op welke onwelgevallige reactie dan ook.

Het etiket Nationaal Socialist is inmiddels weer populair, gelet op de overspannen reactie van de heer Nuy na de verkiezingswinst van de AFD en onlangs hier van het(Forum voor Democratie), waarvan hij de politieke leider maar al te graag in dat rijtje zou willen plaatsen.

Jammer voor de heer Nuy, dat de heer Baudet en in zijn verlengde de heer Wilders beide niet in plaats van het GroenLinks kopstuk Rutger Groot Wassink zich onlangs kameraadschappelijk onderhield met toch wel de enige zelfverklaarde aan het nationaal Socialisme verwante beweging van Constant Kusters (NVU).

enno nuy zei

bevestigd moet met een -t