vrijdag 13 oktober 2017

De ondraaglijke domheid van POTUS


Wie zich - zoals ik - mateloos stoort aan de grenzeloze onbeschoftheid en stompzinnigheid van de huidige Amerikaanse president doet er verstandig aan niet elk voorval te willen becommentariëren. Je zou er een dagtaak aan hebben. Deze president is er tot de dag van vandaag niet in geslaagd ook maar één nieuwe wet door te voeren en ondertekent, omringd door paladijnen met slappe knieën, de meest onvoorstelbare executive orders om zijn grenzeloze macht te bewijzen. De Amerikanen hebben iemand in het zadel gehesen die twee doelen probeert te realiseren: alles wat Obama voor de Amerikanen heeft gerealiseerd afbreken en de pers breidelen.


Eigenlijk vind ik de pogingen tot persbreidel - ik ga dat hier niet onderbouwen, u vindt elke dag voorbeelden van de wijze waarop de president de positie van de media probeert te ondergraven - het gevaarlijkst. Een democratie kan immers niet bestaan zonder een vrije pers. Voorlopig vertrouw ik er maar op dat het Congres en de Senaat geen enkele vorm van beteugeling van de pers zullen tolereren.


Zo mogelijk nog gevaarlijker dan de persbreidel is het voornemen van POTUS de nucleaire deal met Iran niet te recertificeren. Hij gebruikt hier dezelfde tactiek als in eerdere pogingen om Obamacare onderuit te schoffelen: hij laat het over aan het Congres en kan dan na zestig dagen verklaren dat het niet aan hem heeft gelegen.

Alleen POTUS en Israël willen de Iran-deal van tafel hebben. Alle andere partijen -  VN Veiligheidsraad, de EU, Duitsland, IATA en zelfs de Amerikaanse hoofdonderhandelaar voor het akkoord - zijn verklaard voorstander van het huidige akkoord en beklemtonen dat Iran zich aan alle gemaakte afspraken houdt.

Iran zal - volstrekt begrijpelijk - geen enkele bereidheid tot heronderhandelen tonen. Sterker nog, de kans is groot dat het land het nucleaire programma weer op zal pakken en daarmee zal de instabiliteit in de regio alleen maar vergroot worden. Tegelijkertijd zal de kans op een akkoord met Noord Korea tot nul worden gereduceerd. Wie zou er nog een overeenkomst willen sluiten met een Amerikaanse president die aan een spiegel genoeg zou hebben om genoegzaam voort te leven?


De republikeinse senator Bob Corker heeft het als eerste aangedurfd hardop te zeggen dat de keizer naakt is. POTUS en zijn toegewijde adepten Kellyann Conway en Sarah Huckabee Sanders eisen nu het ontslag van deze senator die met recht en reden verklaarde dat de Amerikaanse president zijn land naar de derde wereldoorlog leidt.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Het citaat een president omringt door paladijnen met slappe knieën, lijkt in elk geval sprekend op de politieke leiders van het huidige kabinet Rutte.

De nucleaire deal met Iran wordt door velen ook beschouwd als een vorm van Appeasement, en we weten waar dit toe leid. Daarbij komt dat Iran geen controles op al haar nucleaire faciliteiten toestaat.

Obama heeft een gedrocht gecreëerd, en allerlei instanties hierin meegesleept, die nu zonder gezichtsverlies en verlies van autoriteit gevangen zijn in dit slechte verdrag.

Opvallend en verontrustend is ook het doof en blind willen zijn voor de oorlogzuchtige uitlatingen van de politieke leiders van Iran, die op dagelijkse bassis de staat Israël met totale uitroeiing bedreigen.

enno nuy zei

Het stond er goed: omringd door, met een-d en niet met een -t.
Waartoe dit leid, dat moet met -dt.
Slordig schrijven doet slordig denken.
En ik heb al eerder vastgesteld dat u in een ander universum leeft dan ik.

Anoniem zei

marxist = bosljewist moet natuurlijk bolsjewist zijn.
Slordig schrijven doet slordig denken.
Eigen woorden van de heer Nuy, en ik heb maar gekozen voor één voorbeeld, want anders wordt het genant.

Ter zake, de heer Nuy is van mening dat de oorlogzuchtige en existentiële bedreigingen door de politieke leiders van Iran niet serieus genomen hoeven worden.
Duidelijke visie dus.

enno nuy zei

Tja, als je het verschil tussen een tikfout en een grammaticale fout niet snapt...

Anoniem zei

"Tja, als je het verschil tussen een tikfout en een grammaticale fout niet snapt..."

Grammatica: leer van het systeem van een taal, geheel van regels volgens welke woorden en zinnen in een taal gevormd worden
Spelfout: fout tegen de regels van de spelling

bosljewist moet zijn bolsjewist
omringt moet zijn omringd

Waar is de grammaticale fout, het zijn beide spelfouten.

Het taalpurisme wat de heer Nuy hier uitdraagt wordt door hem net zo variabel geinterpreteerd als niet welgevallige feiten.

De heer Nuy heeft de communistische agitatie en propaganda werkwijze inhoudelijk nooit echt begrepen geloof ik, want het belachelijk maken van je tegenstanders wanneer het met argumenten niet meer lukt vereist toch enige begrip van die tacktiek, een kwaliteit die bij de heer Nuy lijkt te ontbreken. Het is bij hem net als het gebruiken van de stelling van Pythagoras, iedereen weet wat daar mee bedoelt wordt, maar weinigen kunnen het inhoudelijk interpreteren.

Anoniem zei

IRAN houd zich niet aan de afspraak