zaterdag 18 november 2017

RABO op de vingers getikt: het werd tijd


Juist toen ik van plan was een post aan de RABO reclamecampagne te wijden kwam het bericht dat deze bank door de Reclame Code Commissie op de vingers is getikt. Het oordeel van de RCC: misleidend en oneerlijk. De bank suggereert dat zij vluchtelingenstromen gaat indammen, conflicten kan dempen en het wereldvoedselprobleem kan oplossen. Als u het echt wilt zien kunt u hier de spot nog eens bekijken: RABO commercial
De bank gaat nu de spot eindigen met de zin: "Stel je eens voor dat we samen het wereldvoedselprobleem oplossen". Wat mij betreft nog steeds onaanvaardbaar en misleidend.


We kennen de RABO niet alleen van de schandalen rond de MKB-derivaten en het misdadige gedrag rond de Libor-tarieven. Sinds kort weten we ook dat de RABO zeer nauw verweven is met het pas ontdekte mestschandaal. De bank financiert ondernemers in deze branche ondanks dat men weet dat ze veroordeeld zijn wegens crimineel handelen. Wilt u weten hoe die mestfraude in zijn werk gaat? Kijk dan hier: Mestfraude uitgelegd En toch zegt de bank in haar reclamespot: "stel je eens voor dat we meer voedsel produceren zonder de aarde uit te putten, stel je eens voor dat we landbouwgrond herstellen en minder verspillen".


En uit mijn eigen praktijk zie ik hoe 'betrokken' de banken (want in dit opzicht verschillen ze niets van elkaar) bij hun klanten zijn. Het verstrekken van kapitaal aan het MKB behoort niet langer tot de kerntaken van de bank. Een financiering is pas mogelijk wanneer de ondernemer al zijn bezittingen aan de bank heeft verpand tot en met de hypotheek op de eigen woning. De bank loopt nul risico. Maar je moet pas echt op je tellen passen wanneer een bank uit wil stralen dat ze enkel en alleen een ideologische doelstelling heeft. Want dat is inderdaad ronduit misleidend. Een bank is er primair om geld te verdienen en we weten allemaal hoe dat gaat: mijn geld levert bij de bank nog geen 0,5% rente op maar u moet niet denken dat u tegen datzelfde tarief geld bij de bank kunt lenen. Dat is het verdienmodel van een moderne bank. En de RABO strooit mooie maar misleidende praatjes rond terwijl ze tegelijkertijd uw en mijn klimaat vergiftigen door criminele mesthandelaren te financieren.

Geen opmerkingen: