vrijdag 3 november 2017

Ondertussen in Spanje


De twee kampen in Spanje zijn met een gedeelde verantwoordelijkheid een weg ingeslagen vanwaar men niet meer terug kan keren zonder gezichtsverlies. Het Spaanse Grondwettelijk Hof was duidelijk: de onafhankelijkheid van Catalonië uitroepen was strijdig met de Spaanse Grondwet. Dat is natuurlijk een ernstig verwijt en sancties daarop zijn logisch en onvermijdelijk.

Maar Puigdemont is een democratisch gekozen deelstaatpresident die de verkiezingen won met de belofte van Catalonië een onafhankelijk land te zullen maken. Niemand kan dus verrast zijn door de recente ontwikkelingen.

In een democratische staat hoort de rechter het laatste woord te hebben. En wie onafhankelijkheid nastreeft gaat vroeger of later maar onvermijdelijk in conflict met de hoogste gerechtelijke instantie van de natiestaat komen. In mijn visie hebben de Catalaanse separatisten hun electoraat misleid en opgeruid om zodoende de onafhankelijkheid te kunnen uitroepen. Er zouden stukken zijn gevonden waarin deze politici erkennen instabiliteit na te streven om hun doel te kunnen bereiken.

Waar het nu om gaat is dat de nuance in Spanje wel heel erg naar de achtergrond is gedrongen. Moeten de Catalaanse separatisten nu werkelijk gevangen gezet worden? Was het niet voldoende hun paspoorten in te trekken? Was het echt nodig olie op het vuur te gooien? Is de aanklacht 'rebellie' onvermijdelijk en noodzakelijk? Alleen de natiestaat Spanje heeft geweld toegepast in dit conflict. Kon de staat niet erkennen dat wie het politieke doel 'onafhankelijkheid' nastreeft onvermijdelijk in conflict komt met die natiestaat?


Maar de doldriestheid van Puigdemont werd beantwoord met een even grote halsstarrigheid van Rajoy en zoals gezegd: een weg terug lijkt voorgoed afgesloten. Maar een klein beetje prudentie, ietsje meer staatsmanschap en een klein beetje wijsheid bij premier en koning zou oneindig veel meer gewicht in de schaal hebben gelegd dan het brute machtsvertoon waartoe deze toreadors hebben besloten. Jammer en waar gaat dit eindigen? Komt er echt een eerlijk proces of heeft Puigdemont gelijk en is de kans daarop verkeken? Zijn gang naar Brussel is tactisch gezien slim, daar krijgt hij immers een podium dat hem thuis niet meer gegund zal zijn. Ben benieuwd naar de verkiezingsuitslag op 21 december.

Geen opmerkingen: