zondag 28 januari 2018

I.D.I. Inclusive Development Index


Het is zonneklaar dat het hyperkapitalisme van globalisering en eeuwige groei een onzinnige en onhoudbare ideologie is omdat het systeem roofbouw op de aarde pleegt, een stuitende ongelijkheid creƫert, macht rijkdom en welvaart concentreert in een steeds kleinere elite en uiteindelijk iets belooft wat niet kan en dus een op leugens gebaseerde economie stimuleert.


Langzaam maar zeker zien we ook onder economen het besef doorbreken dat het kapitalisme dan wel de zege over het communisme heeft gevierd (door Fukuyama aangeduid als het "einde van de geschiedenis") maar in de euforie over het hoofd heeft gezien dat eeuwige groei niet alleen leugenachtig is maar vooral ook een vernietigend effect heeft op de aarde en al haar bewoners.


Kate Raworth heeft de nieuwe economische theorie al een concreet gezicht gegeven, de donut economie. Zie mijn eerdere post hierover en ik zal er in de nabije toekomst nog vaker op terugkomen. De economische status van een land meten op basis van het bruto binnenlands product is niet langer vol te houden. Dat concept moet echt zo snel mogelijk naar de prullenmand worden verwezen.


Het World Economic Forum omarmt inmiddels een nieuwe standaard: de Inclusive Development Index. Wilt u hier meer over lezen, klik dan op deze link WEF on Inclusive Develpment International
Tijdens de jongste bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos bleken drie topics naar de voorgrond te treden: basisinkomen, een alternatief voor het bbp en blockchains. In de NRC van dit weekend treft u een interessant artikel aan over de bijeenkomst in Davos.


Van het basisinkomen en het alternatief voor het bbp ben ik overtuigd, maar het aanpassen van een index om de status van een economie te bepalen is volgens mij niet toereikend. Kate Raworth heeft naar mijn mening het beste antwoord op de problemen van vandaag gevonden. Maar het is van het grootste belang dat we met elkaar vaststellen dat onze huidige leefwijze ons naar de afgrond van zelfvernietiging brengt. Over blockchains heb ik me nog steeds geen mening kunnen vormen, het idee is nog niet concreet genoeg en ik kan de werking ervan nog steeds niet doorgronden. Maar het concept dient zich aan als een revolutionaire ontwikkeling.

Op basis van de IDI ziet de top tien van de meest gezonde landen er als volgt uit:

De vraag is natuurlijk wanneer de internationale gemeenschap consensus bereikt over een nieuwe manier om moderne samenlevingen te evalueren. En wanneer het besef doordringt dat het kapitalisme zoals wij dat nu aanbidden een metafoor is voor 'het eigen graf graven'. Onze premier, u weet wel die man die niet van visie houdt, heeft zich alvast tegenstander van het basisinkomen verklaard. Het begrip urgentie heeft bij hem geen enkele betekenis, kijk maar naar de wijze waarop hij met de Groningers omgaat.

Geen opmerkingen: