zondag 7 januari 2018

Limburg & Aachen


Een weekje in het zuidelijkste puntje van Limburg doorgebracht. Ondanks het sombere eindejaarsweer toch elke dag goed kunnen wandelen en Zuid Limburg is ook bij nevel en grijze luchten prachtig. We bewandelden het gebied rond Gulpen en kwamen door Partij, Mechelen, Wahlwiller, Nijswiller en Vijlen.


Met goede vrienden, rijkelijk alcohol en een paar mooie series en ook nog een verrassend goede maar vooral gezellige Italiaan Vino e Cucina om de hoek om de Mechelse kroeg 't Pintje niet te vergeten, was het goed toeven daar.De regendag gebruikten we voor een bezoek aan Aachen waar we het Ludwig Forum en de Aachener Dom bezochten en lunchten in Zum Goldenen Einhorn. De lunch was heerlijk en de Dom toonde teveel pracht en praal. Het Ludwig Forum daarentegen is een bezoek meer dan waard. Een grote overzichtstentoonstelling van Cubaanse kunst uit de laatste twintig jaar. Zeer de moeite waard. Evenals een overzicht van actie en protest in de Russische samenleving van de laatste jaren met als hoogtepunt een prachtige documentaire over met name Pussy Riot. Ik schreef het hier al eerder: dat zijn echt moedige vrouwen. Vermakelijk was ook de video waarin actievoerende Russische feministen vrouwelijke politieagenten in de publieke ruimte probeerden te kussen, bij voorkeur op de mond.

Er was veel te zien dat de moeite waard was (zelfs het iconische beeld van charlatan Jeff Koons) maar het mooiste vond ik toch het beeld Jahrhundertschritt van Wolfgang Mattheuer (1927) uit 1984/85. Meer dan manshoog en de rechterhand nog gestrekt treedt een man tevoorschijn uit de duistere oorlogsjaren, de toekomst in die alleen maar beter kan worden.


Geen opmerkingen: