vrijdag 7 augustus 2020

De boeren zijn verantwoordelijk voor de droogteschade

 

Tweederde van het landoppervlak in ons land wordt beheerd door boeren. Al sinds jaar en dag worden de boeren op twee manieren geholpen: in het natte voorjaar werd/wordt het water teruggedrongen door het grondwaterpeil te laten zakken en het water versneld af te voeren en in de droge zomers mogen de boeren weer grondwater oppompen voor beregening. Ecologen beschrijven al decennia lang de  droogteschade die door boeren op deze manier wordt veroorzaakt.De boeren geven overigens de drinkwaterbedrijven de schuld van deze door hen zelf veroorzaakte problemen.

Ecohydroloog Flip Witte in een artikel in de Volkskrant van vandaag: 'Het is een gotspe dat boeren, die de droogte grotendeels zelf veroorzaken, in de zomer klagen en de schuld leggen bij drinkwaterbedrijven. Het valt niet langer te verdedigen dat de waterbeheersing van het landelijk gebied hoofdzakelijk is afgestemd op een maximale gewasproductie, zelfs ten koste van de natuur, het klimaat, de infrastructuur en de fundering van gebouwen.' Of in andere woorden: met onze agrarische export voeren we in feite ons eigen grondwater uit en krijgen er droogte en droogteschade voor terug.

Het is met name de veeteelt die voor de grootste problemen zorgt. De boeren hebben steeds meer gras nodig voor hun steeds maar groeiende veestapels en daarvoor hebben ze grondwater nodig. Gemiddeld rekent een boer op vijf tot zes keer maaien per seizoen.

Drinkwaterbedrijven pompen onder streng toezicht jaarlijks circa 600 miljoen kubieke meter water op. In 2018 pompten de boeren 200 miljoen kubieke meter water op en dat volume neemt alleen maar toe. Witte verwacht dat dat zal stijgen naar 500 miljoen. In de vier hete zomermaanden van 2018 pompten de boeren anderhalf keer zoveel water op dan de drinkwaterbedrijven.

Natuurlijk is klimaatverandering mede oorzaak van de droogte maar het gedrag van de boeren komt daar nog eens bovenop. Ook Witte voorziet dat halvering van de veestapel de enige oplossing is. U weet dat ik me daar volgaarne bij aansluit. Het is volstrekt idioot dat wij voor 94 miljard Euro aan agrarische producten naar het buitenland exporteren. Maar de rekening voor de stikstofdepositie, de CO2, het fijnstof én de droogteschade wordt in rekening gebracht bij de Nederlandse burger. Terwijl die natuurlijk doorberekend moet worden in het eindproduct. Maar als de boeren dat zouden doen, valt er opeens heel wat minder te exporteren. De boeren weten dit alles maar ze sluiten er hun ogen voor. Ze worden boos als je hen ermee confronteert.



Geen opmerkingen: