woensdag 20 juni 2018

Amerikaanse machtspolitiek: de pot verwijt de ketel een enorme jijbak


De VS stappen dus uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Ze vinden de raad hypocriet en verwijzen daarbij vooral naar China, Cuba en Venezuela. Kritiek op de Mensenrechtenraad is zonder meer te billijken. Nog niet zo lang geleden was zelfs Saudi Arabie voorzitter van de raad en dat mag je toch een gotspe van de hoogste orde noemen.


Maar gek genoeg verwijzen de VS niet naar de Saudi's die toch echt een van de meest verderfelijke regimes op aarde hebben. Olie, geopolitiek en wapens zijn natuurlijk de belangrijkste redenen voor dit 'blind eye'. En ook Noord Korea wordt hier niet genoemd terwijl dat land een buitengewoon wreed beleid voert ten aanzien van mensen die alleen maar  zelf willen denken.


En nu de Amerikanen sinds kort gezinnen uit elkaar trekken vanwege het simpele feit dat ze illegaal de Amerikaanse grens oversteken zeggen ze bij ieder commentaar:"bemoei je er niet mee". Terwijl het mensenrechtenbeleid bij uitstek een zaak is van doorgaans ongewenste bemoeienis. Waar hebben de Amerikanen zich allemaal niet mee bemoeid in de laatste decennia?


Een van de belangrijkste redenen voor deze stap - die de Amerikanen onder G.W. Bush ook al eens zetten - is natuurlijk gelegen in de kritiek van de Mensenrechtenraad op Israƫl. Daar hebben de Amerikanen onder Trump geen trek meer in. Ach, hoe je het ook wendt of keert, de argumenten van de Amerikanen deugen van geen kant, het is een grote jij-bak.


Wie zich serieus bekommert om mensenrechten is en blijft lid van deze VN-raad. Serieuze diplomatieke onderhandelingen zijn nog altijd de meest wenselijke en meest effectieve manier om problemen op te lossen. De werkelijkheid is dat de Amerikanen boter op het hoofd hebben, heel veel boter. Zoals ze ook het Internationaal Gerechtshof in Den Haag niet erkennen, zo stappen ze nu uit de Mensenrechtenraad.  De onderliggende motivering is het deconstructiebeleid van Trump die de wereld het liefste benadert vanuit een vastgoedperspectief. Hij wil niet gehinderd worden bij zijn streven de hegemonie van de Amerikanen te herstellen en bestendigen. En dan is het logisch dat hij handelsoorlogen begint en nu ook de ruimte wil koloniseren. Alles wat uit de VS komt is louter machtspolitiek.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

"Nog niet zo lang geleden was zelfs Saudi Arabie voorzitter van de raad en dat mag je toch een gotspe van de hoogste orde noemen. Maar gek genoeg verwijzen de VS niet naar de Saudi's die toch echt een van de meest verderfelijke regimes op aarde hebben"

Maar ook vanuit de EU hebben we daar geen enkele kritiek over gehoord, sterker nog ook wij hebben geen enkel probleem om o.a. middels ons staatshoofd zaken te blijven doen met de Saudisch, en al die andere onfrisse leden van dit VN orgaan.

"Wie zich serieus bekommert om mensenrechten is en blijft lid van deze VN-raad. Serieuze diplomatieke onderhandelingen zijn nog altijd de meest wenselijke en meest effectieve manier om problemen op te lossen."

Dit zou ik echt een gotspe willen noemen, want dit is niet een ontwikkeling van de laatste jaren, maar gaat al vele decennia terug. Hoe lang moeten we ons nog voor de gek laten houden.
Hoe eerder dit VN orgaan haar steun in de internationale gemeenschap verliest, en men besluit dit orgaan nog eens te gaan hervormen, des te beter, en het zou de EU landen ook sieren, zich hiervoor sterk te maken.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mensenrechtencommissie_van_de_Verenigde_Naties

enno nuy zei

VN organisaties zijn onmisbaar, hoe gebrekkig ze soms ook functioneren. Zonder VN wordt de wereld een groot "wilde westen". En Trump is vastberaden ook de ruimte bij dat wilde westen te betrekken, hij belooft militaire inzet in de ruimte om de Amerikaanse dominantie (dit zijn zijn letterlijke woorden) te garanderen. Het lijkt erop dat Amerikanen Amerikanen hogere wezens vinden dan niet-Amerikanen.