donderdag 27 februari 2020

Over ongelijkheid

In deze kolommen heb ik het geregeld over ongelijkheid en de verwoestende invloed daarvan op de gezondheid van de internationale mensengemeenschap. Meerdere keren haalde ik Thomas Piketty aan en heel recent kocht ik diens jongste werk, het meer dan 1.100 pagina's tellende Kapitaal en ideologie. Binnenkort zal ik hier mijn samenvatting en bespreking van dit kolossale werk aan de orde stellen.


Een van de vragen die zich opdringen is die naar de herkomst van de onvoorstelbare hoeveelheid data die nodig is om substantiële uitspraken te kunnen doen over de ongelijkheid in de wereld en alle regionale verschillen die zich daarin voordoen. Piketty geeft aan dat hij zich vooral baseert op de World Inequality Database. In de illustratie hierboven ziet u hoe het wid.world wordt gefinancierd. We hebben hier bepaald niet te maken met een duistere club met duistere doelstellingen en nog duisterder financiering, zoals - om maar iets te noemen - Clintel dat volstrekt ongefundeerde onzin over het klimaat in de wereld helpt opdat populisten daar hun voordeel mee kunnen doen.

De World Inequality Database (WID.world) vertrouwt op de gezamenlijke inspanningen van een internationaal netwerk van meer dan honderd researchers die samen meer dan zeventig landen verdeeld over diverse continenten vertegenwoordigen. WID.world wordt gecoördineerd door een  executive committe bestaande uit vijf co-directors. 


De website is volkomen transparant over doelstellingen en het team dat hieraan medewerking verleent. Van alle samenwerkende researchers zijn alle publicaties te vinden alsmede hun persoonlijke websites. Van de meeste landen is uitgebreide informatie en documentatie te vinden. Je kunt er zelfs je eigen inkomenspositie invullen en op die manier terugvinden waar je zelf staat op de schaal van inkomensverdeling. Heel interessant en verhelderend!


Geen opmerkingen: