donderdag 20 februari 2020

De Zusters van de Goede Herder: schijnheiligheid in optima forma


Ik heb hier eerder bericht over de Zusters van de Goede Herder die decennia lang verantwoordelijk waren voor de schandalige wijze waarop katholieke minderjarige meisjes werden uitgebuit. Onafhankelijk onderzoek spreekt zelfs van dwangarbeid. Jarenlang hebben deze nonnen geweigerd ook maar een greintje mededogen te laten zien voor hun slachtoffers (het gaat om zeker vijftien duizend meisjes) laat staan dat de nonnen bereid waren tot enige zelfkritiek.

De overheid heeft inmiddels besloten dat deze vrouwen excuses, erkenning, hulp en ondersteuning van de overheid zullen krijgen. Daar zijn de nonnen echter nog niet aan toe. Wel heeft de overste van de in Parijs gevestigde nonnenorde, Patricia Piet, inmiddels verklaard - zo lezen we in de NRC van gisteren - dat „Na het lezen van de rapporten en de verhalen van de vrouwen ben ik me zeer bewust van het lijden van de vrouwen, en het heeft me diep geraakt, temeer omdat dit lijden de kloof tussen de intenties en de realiteit onderstreept.”


Mooi zulke woorden maar ze zijn leeg en hol wanneer de orde van de Zusters van de Goede Herder hier geen verdere consequenties aan verbindt. Gelukkig is er een lotgenotenorganisatie opgericht die de orde van de Zusters van de Goede Herder aansprakelijk heeft gesteld, de Stichting Kinderdwangarbeid Meisjes Goede Herder Tot nog toe hebben de nonnen een schikking van de hand gewezen waarmee slechts bewezen wordt dat de heiligheid van de aan de geschiedenis van deze orde verbonden heilige priesters en nonnen niets dan schijnheiligheid was.

Geen opmerkingen: