zondag 23 juni 2024

De prostaat is het beste bewijs tegen een god

 

Richard Dawkins beschreef al eens dat de zenuw die het strottenhoofd van een giraf aanstuurt een enorme omweg langs de lange giraffennek naar beneden en dan weer via een omweg omhoog naar het strottenhoofd maakt. Deze omweg ontstond doordat in de tijd, als gevolg van evolutie, de nek van de giraf steeds langer werd. Van een schepper mag je verwachten dat zo'n zinloze omweg vermeden wordt maar de evolutie, aldus Dawkins, kan nu eenmaal niet terug naar de tekentafel. 

Er is nog zo'n simpel voorbeeld: de prostaat. Om een of andere duistere reden loopt de urinebuis door de prostaat van de man en niet eromheen. Inmiddels weten we dat vrijwel alle mannen sterven met (en niet aan) prostaatkanker. Als gevolg daarvan zet de prostaat op en knijpt de urinebuis bij de man af. In je jeugd weet je niet beter als je met een stevige straal je urine afvoert. Maar gaandeweg verandert die klinkklaterende waterval (o heerlijk signaal van je goddelijke viriliteit!) in een miezerig kraantje-lek.

Een schepper die de urinebuis willens en wetens dwars door de prostaat laat lopen is een cynisch wezen die de helft van de wereldbevolking opzadelt met hinderlijke en vooral onnodige plasproblemen gedurende de laatste levensjaren. Anders gezegd: hoe vaker oude mannen in hun laatste levensjaren 's nachts naar het toilet moeten, hoe duidelijker het wordt dat een schepper nooit bestaan heeft. Dus wat die god van de mensen ook allemaal niet vermag, scheppen kan hij niet en het geeft te denken dat hij willens en wetens de man met volstrekt onnodige problemen heeft belast!

PS: u weet natuurlijk ook wel dat een opgezette prostaat niet betekent dat u kanker hebt en dat lage PSA-waarden niet betekenen dat u geen kanker hebt.

donderdag 20 juni 2024

Een laatste fietstocht in Drenthe

 

We fietsten dit keer tussen Drouwen en Rolde, rustig en redelijk zonnig weer. Het verblijf in Bronneger, zeker op deze camping (Hunebed) is ons uitermate goed bevallen. Sinds de groeten van Cuby ligt Grollo er nog steeds vredig bij. Wie kent niet de liedjes van deze bluesgigant die een prachtige stem had en geboren leek voor de blues. Zijn teksten waren jammer genoeg niet om te pruimen, neem maar een willekeurige song en luister er goed naar. Maar de muziek is onvergetelijk en de muzikanten ook: Harry Muskee, Eelco Gelling, Herman van Deinum, Herman Brood, Bertus Borgers,  Willy Middel, Hans Kinds, Dick Beekman. En Drenthe is ook mooi, we keren hier zeker terug!




woensdag 19 juni 2024

Erfgoedwandeling

 

Zo heette de tocht die we maakten vanuit het boomkroonpad, dat we overigens niet bezochten. Vanwaar deze naam? Het is ons ontgaan. Maar het was wederom een fraaie wandeling waarbij we vrijwel geen medewandelaars tegenkwamen. Het is een weliswaar bekend landschap van aangelegde bossen en cultuurlandschap met, hier in Drenthe, de nodige zwerfkeien. Maar het is tenminste landschap dat aan natuur doet denken. Natuur hebben wij in ons land niet meer, alles is verkaveld, door boeren ingenomen en weer afgestaan. Maar het moet gezegd, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten doen hun uiterste best iets van de oude sfeer weer op te roepen en natuurgebieden te creëren die met rust gelaten worden. De paddenstoelen zijn vroeg dit jaar. We sloten af met vier Alpenhoornblazers, die we al op minstens twee kilometer afstand hoorden. Een prachtig instrument met een geweldige klankkleur. De Alpenhoorn, die een werkelijk schitterend sonoor geluid geeft, kan alleen natuurlijke tonen produceren. Gelukkig wordt er nog steeds veel muziek voor geschreven.






maandag 17 juni 2024

Tussen Drouwen en Orvelte

 

Eindelijk een hele dag zonder regen, fietsweer want veel zon en geen al te stevige wind, die je , hoe je het ook keert, altijd tegen hebt. Veel paden door bossen en veengronden en voor het overige landbouwgrond. Een prachtige tocht van ruim 50 km waar we in alle rust uren over doen. De bereklauw staat hoog, hier en daar kom je reuzenexemplaren tegen. In de bomen horen we veelal de zanglijster en af en toe de zwartkop. Orvelte begint met twee betaald parkeren plaatsen en openbare toiletten. We fietsen er door heen zonder af te stappen. Authentiek bestaat niet meer in Nederland en zeker niet in oorden als Orvelte, een open-lucht-museum dat volgestouwd is met horeca om het maximale gewin te kunnen genereren. Je zal hier maar wonen? Ik moet er niet aan denken. Authentiek modern bestaat wel maar daarvoor moet je in Rotterdam zijn, de enige stad met allure in ons land.





zaterdag 15 juni 2024

Beelden in Gees

 

In Gees vond je een prachtige beeldentuin, Beelden in Gees geheten. Niet alleen de tuin was ongekend fraai, je kwam er ook vaak interessante of mooie of verrassende beelden tegen. Laat ik het zo formuleren: de artistieke kwaliteit was hoog. Nadat de oprichtster van de tuin Hieke de Hullu overleed werd de tuin overgenomen door een nieuwe kunstondernemer, broer en zus Dokter.

De tuin is nog steeds ongekend fraai, werkelijk een genot om er een uur of twee rond te lopen. Zoek de Tulpenboom maar eens op, een werkelijk schitterende boom die juist deze dagen vol in bloei stond! Met de kunst is het helaas een heel stuk minder. Ik zag niet één beeld dat mijn aandacht trok. Niets dat verraste of schuurde of je aan het denken zette, vraagtekens opriep. Integendeel, er stonden uitsluitend figuratieve beelden die het niveau van goed bedoelde huisvlijt amper ontstegen. Soms stond er gewoon kitsch. Zeer teleurstellend. Zeker als dit de nieuwe, jongere lichting sculpturisten moet zijn.



Ik wil een uitzondering maken voor de kosmotronics van Harry Arling, prachtige constructies die aan de films van Mad Max doen denken. Ongelooflijk gedetailleerd en fantasierijk. Het moet een enorm geknutsel zijn om zulke werken te creëren. Nadeel is wel dat zijn werk onbetaalbaar is. De blauwe helm kost meer dan € 30.000!


Maar de tuin is prachtig, de toegang bedraagt € 11 per persoon en alleen die tuin is die toegang al waard. Ga er maar eens kijken, die beelden krijg je er gratis bij. Jammer is wel dat de naam Beelden in Gees kennelijk veranderd moest worden en de nieuwe eigenaren kozen voor een internationale benadering: BIG Art & Garden en u snapt het al: BIG staat voor Beelden In Gees. Voor mij hoeft zo'n rare naam niet.

woensdag 12 juni 2024

Exloërkijl

 

Achter Tweede Exloërmond (wat een prachtige namen bedenken ze toch in deze provincie van mannen met baarden!) werd een voormalig veengebied veranderd in een natuurgebied rond de oude turfwijken. Staatsbosbeheer heeft ook hier een prachtig stuk natuur gecreëerd van 70 hectare. Het is een prachtig gebied met een enorme afwisseling. Vennen, pijnbomen, beukenbossen, zandverstuivingen, grasvelden, kikkerplas, vlinders, bevers en een behoorlijke biodiversiteit, het is er allemaal. Er is een prachtige wandeling van viereneenhalve kilometer uitgezet. Op een doordeweekse dag kom je er niemand tegen.



dinsdag 11 juni 2024

Odoorn

 

Staatsbosbeheer heeft een prachtige wandeling uitgezet in de bossen van Odoorn en over de uitgestrekte schapenheide. Een afwisselend landschap waarin je met een klein beetje oog voor details mooie waarnemingen kunt doen. Gisteren 20 uur onafgebroken regen, vandaag was het voornamelijk droog maar midden op de hei werden we toch nog overvallen door een stevige bui. We zeuren er maar niet over.




Waarom de een wel en de ander niet?

 

De rechter heeft FvD Kamerlid Van Meijeren veroordeeld tot 200 uur taakstraf (nou, nou, het is nogal wat). Wegens oproepen tot geweld. Ik ga de toedracht hier niet herhalen, u kunt het op internet heel gemakkelijk vinden. De veroordeling is volkomen terecht, van mij had de rechter zwaarder mogen oordelen over deze onbedaarlijke snotneus. Hem had het Kamerlidmaatschap ontnomen moeten worden.

Maar ik vraag me wel af waarom die boerenterrorist met een messiascomplex Mark van den Oever nooit werd gearresteerd en aangeklaagd. Deze (ik wou dat ik het talent van Jeroen Brouwers om te schelden had!) onverlaat en nonvaleur doet niet anders dan oproepen tot geweld. Maar ja, die boeren mogen alles wat u en mij verboden wordt. Dat blijft een eeuwigdurende frustratie.

zondag 9 juni 2024

Bronneger, vervolg

 

Het was droog, koud en droog vandaag maar wel met af en toe iets wat leek op zon. We zullen het er mee moeten doen. Een fikse wandeling in de omgeving, onder meer langs enkele hunebedden, waaronder de kleinste en de grootste van Nederland. Het is fraai hier, rustig ook. En na de wandeling vallen de ogen vanzelf dicht in een comfortabele en aangename caravan maar nu is het tijd voor het vele leesvoer dat ik meenam, tijd voor drank ook. Ach, het leven kan zo heerlijk zijn.


zaterdag 8 juni 2024

Bronneger

 

Wij zitten twee weken op een van de leukste campings in Nederland, camping Het Hunebed in Bronneger. Dat ligt in Drenthe, niet ver van  Borger. De meeste andere campings die we hier tegenkomen zijn voller en dat verbaast ons. Hier is een oase van rust en we hebben een goddelijk uitzicht over akkerland, bossen, struiken en zowaar bloemenpracht.

De campingbaas, Hendrik, is ook nog hydroloog bij het waterschap, wichelroedeloper, imker, hij verkoopt honing en is ook nog eens kroegbaas van wat hij gekscherend de oudste kroeg van Nederland noemt. Een huiskamer omgebouwd tot tap met wat tafels, oude kasten en twee piano's terwijl de verlichting voortdurend stroomonderbrekingen laat zien in een pand waar de electra nog uit oud textiel en bakeliet bestaat. De whisky, een Schotse blend was van een mij onbekend merk, een blend, maar was best te drinken. Terug in de caravan bekende ik mij tot een fles Filliers, single rye whisky, een Belgische whisky nota bene met die onmiskenbare smaak van rogge. Verdomd, deze Belgen stoken een lekker drankje! En de omgeving hier is prachtig.