woensdag 26 juni 2024

Het gevaar schuilt niet alleen in Wilders

 

Zoals u weet is de nieuwe coalitie van plan om de mogelijkheden om de overheid via de rechter aan haar afspraken en beloften te houden in te perken. Letterlijk werd door Kamerlid Stoffel (partijleider van de verwaarloosbaar kleine SGP) de volgende zin aangebracht in het Hoofdlijnenakkoord: ‘Er wordt onderzocht of en hoe nadere vereisten gesteld kunnen worden aan de representativiteit van belangenorganisaties met een ideëel doel’. Stoffel meent dat de Tweede Kamer de regering moet controleren en niet allerlei ideële clubjes. Heeft'ie helemaal gelijk in maar het probleem is nu juist dat die Tweede Kamer er vaak maar een rotzooitje van maakt en de regering weg laat komen met vage beleidsvoornemens en nietszeggende beloften waardoor officieel regeringsbeleid nooit wordt geïmplementeerd. En dat is precies de bedoeling van zo'n kabinet.

Het is natuurlijk onaanvaardbaar dat partijen als de VVD en NSC bereid zijn mee te werken aan het onmogelijk maken van werkelijke burgerparticipatie. Bij Milieudefensie merkt men terecht op dat deze club heel wat meer leden heeft dan de SGP. En leg mij maar eens uit waarom experts die optreden namens een zeer grote achterban van stemgerechtigde burgers de regering niet zouden mogen aanspreken op het uitvoeren van geaccordeerde wet- en regelgeving.

Van Yesilgöz weten we al dat ze weinig op heeft met de democratische beginselen maar ook Omtzigt valt hiermee definitief door de mand. Gelukkig is er nu de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur die nog eens haarfijn uitlegt dat de overheid het aan zichzelf te wijten heeft dat burgers of burgerorganisaties naar de rechter stappen om vastgesteld beleid te doen uitvoeren. Letterlijk zegt de Raad: dan moet je maar geen slechte wetgeving produceren en eens een keer werk maken van serieuze handhaving.

Laten we dus niet doen alsof er nu alleen maar een verwerpelijk kabinet aankomt omdat Wilders het daar voor het zeggen zal hebben. Ook de coalitiepartners zijn net zo schuldig aan het verziekende klimaat in ons land. Over BBB wil ik het niet hebben, dat is een quantité négligeable.

Geen opmerkingen: