zaterdag 15 juni 2024

Beelden in Gees

 

In Gees vond je een prachtige beeldentuin, Beelden in Gees geheten. Niet alleen de tuin was ongekend fraai, je kwam er ook vaak interessante of mooie of verrassende beelden tegen. Laat ik het zo formuleren: de artistieke kwaliteit was hoog. Nadat de oprichtster van de tuin Hieke de Hullu overleed werd de tuin overgenomen door een nieuwe kunstondernemer, broer en zus Dokter.

De tuin is nog steeds ongekend fraai, werkelijk een genot om er een uur of twee rond te lopen. Zoek de Tulpenboom maar eens op, een werkelijk schitterende boom die juist deze dagen vol in bloei stond! Met de kunst is het helaas een heel stuk minder. Ik zag niet één beeld dat mijn aandacht trok. Niets dat verraste of schuurde of je aan het denken zette, vraagtekens opriep. Integendeel, er stonden uitsluitend figuratieve beelden die het niveau van goed bedoelde huisvlijt amper ontstegen. Soms stond er gewoon kitsch. Zeer teleurstellend. Zeker als dit de nieuwe, jongere lichting sculpturisten moet zijn.



Ik wil een uitzondering maken voor de kosmotronics van Harry Arling, prachtige constructies die aan de films van Mad Max doen denken. Ongelooflijk gedetailleerd en fantasierijk. Het moet een enorm geknutsel zijn om zulke werken te creëren. Nadeel is wel dat zijn werk onbetaalbaar is. De blauwe helm kost meer dan € 30.000!


Maar de tuin is prachtig, de toegang bedraagt € 11 per persoon en alleen die tuin is die toegang al waard. Ga er maar eens kijken, die beelden krijg je er gratis bij. Jammer is wel dat de naam Beelden in Gees kennelijk veranderd moest worden en de nieuwe eigenaren kozen voor een internationale benadering: BIG Art & Garden en u snapt het al: BIG staat voor Beelden In Gees. Voor mij hoeft zo'n rare naam niet.

Geen opmerkingen: