woensdag 25 april 2012
De verkiezingen gaan over Europa
Europa wordt het belangrijkste thema in de komende verkiezingen, op 12 september aanstaande. Er zijn enkele populistische partijen die vooral op de weerzin tegen Europa stemmenwinst proberen te halen. Zij profiteren van de vergeetachtigheid van de kiezer die zich niet meer herinnert dat hij zijn welvaart voor 100% aan Europa te danken heeft.
De grootste fout die de Europeanen hebben gemaakt is het oprichten van een monetaire unie voordat er sprake was van een politieke unie. Nu moet die politieke unie met hangen en wurgen tot stand worden gebracht om de monetaire unie te redden. Dat is natuurlijk het paard achter de wagen spannen, maar het is niet anders.
De grootste eurosceptici vinden we bij de PVV en de SP en bij de nieuwe Onafhankelijke Burger Partij van Hero Brinkman. In iets mindere mate moeten we - helaas - ook de VVD als eurosceptisch betitelen. Voor politieke bewegingen als de PVV en de OBP is euroscepsis tout court voldoende. Zij stellen hier niets tegenover maar hopen op basis van het anti-europese sentiment stemmen te trekken.
De SP heeft wat dat betreft veel meer te bieden en heeft in ieder geval bewezen een partij met inhoud te zijn. Maar het anti-Europa credo van de SP maakt deze partij voor mij wel heel erg onaantrekkelijk.
Laten we hopen dat de OBP (het is nog maar de vraag of ze die naam overeind kunnen houden, in Amersfoort schijnen nogal wat bezwaren te zijn gemaakt) veel stemmen van de PVV weg weet te trekken, ook al zou ik het geen enkel probleem vinden als Brinkman er niet in slaagt de kiesdrempel te halen. Maar voor het zover is, moeten we eerst helderheid krijgen over de lijsttrekkers. Ik ga ervan uit dat zich bij de VVD geen kandidaat meldt die opgewassen is tegen Rutte, wie zou dat moeten zijn? En ook bij de PvdA ligt een andere kandidaat dan Samsom niet voor de hand, ook al zou Lodewijk Asscher een goede kans kunnen maken. Bij Groen Links ligt het wat ingewikkelder: voor Jolande Sap is het nog geen gelopen race. Het zou jammer zijn als ze zou sneuvelen. Voorlopig laten alleen GL, D'66 en CU (hulde voor Arie Slob trouwens; ik moet niets van confessionele politiek hebben maar Slob is een uitstekend en vooral integer politicus) zien dat ze het landsbelang willen dienen. Het grootste vraagteken staat natuurlijk achter het CDA. Van Haersma Buma heeft zich gekandideerd, naar het schijnt. Ik zie in hem geen politiek leider maar dat vond ik ook van Balkenende en die heeft het toch heel lang volgehouden. Het worden nog interessante tijden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten