zondag 1 april 2012

Macht en onmacht


We hebben een gedoogkabinet, dat weten we onderhand wel. We denken dat we in een democratie leven maar er worden toneelstukjes opgevoerd om het electoraat te bedotten. We kunnen wel denken dat open en eerlijke verkiezingen het toppunt van democratie zijn maar wanneer onze volksvertegenwoordigers er een geregisseerde (overigens beroerde)slapstick van maken, moeten we ons over dat democratisch gehalte weinig illusies maken.
De VVD offert al haar ethische beginselen op aan de SGP, u weet wel, die christenfundamentalistische partij die te klein is om de mond open te mogen doen maar toch heel veel macht heeft gekregen (er zijn volgens mij maar weinig politieke partijen die zoveel binnen hebben gehaald). En de PVV krijgt ook alle ruimte om maximaal te kunnen scoren. De vraag is hoe het met het ethisch normbesef van het CDA is gesteld. We zullen het spoedig horen.
Ofschoon ik in een paar opzichten wel van Rutte gecharmeerd ben, valt hij wat mij betreft uiteindelijk wel door de mand. Alles wat inhoudelijk van enig gewicht is wordt weggewoven of van tafel gelachen. Het landsbelang is voortdurend in het geding maar dat speelt zich uitsluitend nog af in een draaglijke lichtheid van het bestaan. Crisis met een glimlach, crisis met een grimlach.
In plaats van serieus onze economie te hervormen, wordt nu vrijwel zeker bot gesneden in begrotingen die ons hier in eigen land geen pijn doen. Rutte blijkt uiteindelijk ook een politicus die eerst en vooral aan de VVD denkt (hoe blijven we in het zadel en hoe worden we herkozen?). Geen man met een brede visie, die ons de weg wijst. Alle hervormingen die door vrijwel alle economen van harte worden aanbevolen, blijven op de plank liggen. De VVD wil er niet aan omdat de PVV er niet aan wil. Hoezo, landsbelang? En bij de SGP is het al niet anders: daar zijn ze wel voor serieuze hervormingen maar ze zullen er hun mond over houden omdat ze een paar ethische kwesties in hun voorlopig voordeel hebben kunnen uitonderhandelen. Hoezo landsbelang?
En dus gaan we snijden op ontwikkelingshulp waarmee wij Nederlanders te kijk worden gezet als een stelletje egoisten. Dom bovendien, want ontwikkelingssamenwerking is het beste instrument om immigratie in te dammen. Je kunt best vraagtekens plaatsen bij de effectiviteit van de ingezette middelen. Ook de opgetuigde infrastructuur om de gelden te verdelen mag best onder de loep genomen worden. Kijk daar serieus naar en organiseer het anders, als dat nodig blijkt. Maar hou in vredesnaam die 0,7% overeind. Het gaat niet gebeuren.

Wat staat ons te wachten op middellange termijn: of de PVV of de SP krijgt de overhand. Ik weet wel waar mijn voorkeur naar uitgaat maar uiteindelijk zal blijken dat het niet uitmaakt of je van de hond of de kat gebeten wordt. Ook van de SP mogen we geen serieuze hervormingen verwachten om maar te zwijgen over de euroscepsis in hun gelederen. Het gaat nog lang duren eer het gezonde verstand hier weer door zal klinken in het politieke debat.

1 opmerking:

Marieke zei

'Is' het verstand van de kiezer, van de grootste gemene deler dus, nog wel gezond Enno?

Bezuinigen op onderwijs, te grote tolerantie t.a.v. draaideurcriminelen en voordat je het weet is 'men' boven de 18 en wordt men geacht te weten waarvoor men kiest... ( veel kindern maken dat is wel handig uiteindelijk...
Maar het is vrágen om Chaos, om onbenul, maar ja waar moet orde anders uit voortkomen dan uit chaos?

Ondertusen schijnt het leven in het Catshuis goed en zaligmakend te zijn...voor wie ál REEDS op het pluche zit.
"wat zegt u?"
- We missen de trein? -
Ja natuurlijk missen we de trein want we gaan de lid-woorden ook al afschaffen ten faveure van een grote groep buitenlanders die dat maar lastig vinden en waar onze taal verloedert, daar verliezen we ook de grond onder onze voeten.

Nee Geert is mijn soort niet, Emiel komt dichter in de buurt, maar ik vrees dat 'de spreekwoordelijke derde' er altijd weer met de buit vandoor gaat, wie dat ook is die bereid is teveel water bij de wijn te doen...