vrijdag 20 april 2012

Over democratie


We staan vlak voor een regeringsakkoord over extra bezuinigingen. Helaas weinig aanleiding om die plannen met enige gerustheid tegemoet te zien. Ook de totstandkoming van die plannen roepen vraagtekens op. De regering heeft slechts de kleinst denkbare meerderheid in het parlement en moet daarbij ook nog vertrouwen op een christenfundamentalistische splinterpartij waarmee geen gedoogakkoord is gesloten. Zo zien we dus gebeuren dat het partijtje dat ik het minst zou willen (toe)vertrouwen, wel politieke macht en invloed heeft gekregen. Binnen de spelregels van de democratie kan het, maar het stemt niet vrolijk.
Tegelijkertijd gaat de PVV vol op het orgel nu uit de jongste opiniepeilingen is gebleken dat de aanhang danig slinkt. Tijd voor olie op het vuur en de machtspoliticus pur sang die Wilders is, bedacht het referendum voor de Zeeuwen over de Hedwigepolder. Dit is populisme in optima forma waarmee de PVV ook nog eens twee vliegen in een klap hoopt te scoren: laten zien dat je de stem van het volk wil volgen en tegelijkertijd een tong uitsteken richting het vermaledijde Brussel. Ook dit kan binnen de regels van het spel maar ook dit stemt niet vrolijk. Wedden dat de PVV er garen bij spint?
Ben benieuwd naar de konklusies van het CPB naar aanleiding van de regeringsplannen. En minstens even benieuwd naar de uitslag van de eerste ronde in de Franse verkiezingen! Er staat ons nog wat te wachten als Hollande president wordt.

Geen opmerkingen: