vrijdag 26 juli 2013

Ziekenhuis als zorgverzekeraar


In een interessant artikel in de NRC van 17 juli pleit de Amerikaanse hoogleraar gezondheidszorg in Arizona, Denis Cortese voor het onderbrengen van de zorgverzekering in de ziekenhuizen zelf. Zijn belangrijkste argument is dat elke euro winst op de conventionele zorgverzekering uit de zorg verdwijnt (zoals u weet betalen ze daar ten onzent vooral dikke salarissen mee aan hun topmannen). Dit argument van Cortese is dus volkomen juist. Verder stelt hij: betalen per verrichting leidt ertoe dat de specialisten belang hebben bij zieke patiënten terwijl alle energie er juist op gericht zou moeten zijn het aantal patiënten terug te dringen. Door een ziekenhuis tevens op te laten treden als zorgverzekeraar (dertig- tot vijftigduizend patiënten zouden volstaan, aldus Cortese) komt de zorgverzekeringswinst ten goede aan de artsen waarmee zij minder drukke tijden (als gevolg van goede patiëntenzorg) op kunnen vangen.
In de VS wordt al langer met deze methodiek geëxperimenteerd. Ik zou wel een evaluatie van die experimenten willen zien, want de achterliggende gedachte is wel interessant. Ik ben echter wel bang dat in Nederland met name de maatschappen in de kortst mogelijke tijd zullen blijken te profiteren van zo'n systematiek. Mij dunkt dat deze goed toepasbaar zou kunnen zijn in een zorgsysteem dat alleen artsen in loondienst kent. De grootste fout die ooit in ons land gemaakt is, is het toestaan van maatschappen in de gezondheidszorg geweest.
Opeens ontstaat er een mooi panorama: ieder ziekenhuis treedt op als zorgverzekeraar en de winst wordt gebruikt voor het uitvoeren van fundamenteel onderzoek door de ziekenhuizen. Kunnen we meteen de farmaceutische industrie de deur uit zetten en Roger van Boxtel naar huis sturen. Te mooi om waar te zijn.

Geen opmerkingen: