dinsdag 23 juli 2013

Pelgrimage


Tijdens een reis naar Duitsland bezochten we Rothenburg, een middeleeuws stadje in Kreis Ansbach, onderdeel uitmakend van 'die Romantische Strasse'. Het stadje is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven met ongetwijfeld door de tijd heen de nodige aanpassingen. Het spreekt voor zich dat een dergelijke staat in de moderne toeristenindustrie danig uitgemolken wordt maar je neemt het graag voor lief. Je wandelt er een of twee keer doorheen en stoort je niet aan de busladingen Japanners of andere Aziaten die er uitgelaten worden. Het bier smaakt er niet minder om. De Jakobskirche is een sobere kathedraal met twee relatief korte torens, de enige kerk in Europa die over een straat heen is gebouwd. Het orgelconcert dat we er bijwoonden maakte indruk waarbij gezegd moet dat het stuk van Haendel uit Feuerwerk und Wassermusik ons het beste beviel.
Rothenburg maakt deel uit van de grote Europese pelgrimsroute, te herkennen aan het embleem met de Jacobsschelp. Een fors deel van de oude stad, aan de noordoostelijke zijde van de stadskern, werd vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest door een bombardement van de geallieerde troepen. Aanleiding tot veel en terechte verontwaardiging maar laten we niet vergeten dat de nazi's zelf verantwoordelijk zijn en blijven voor de onvoorstelbare verwoesting die ze overal in hun eigen prachtige land hebben aangericht.

Echt mooi is vooral de omgeving van Rothenburg, uitgestrekte onafzienbare korenvelden in een heuvelachtig landschap waar je eindeloos veel rond kunt wandelen. De boerenbedrijven zijn er zo groot dat de boeren zelf alle vereiste materieel in hun grote schuren hebben staan. Ik heb  er geen loonbedrijven kunnen ontdekken. En vele 'Gasthoefe' hebben tevens een eigen slachterij en de 'gut buergerliche Kuechen' produceren heerlijke maaltijden met veel vers vlees en veel verse groenten.

En zo namen we met eigen ogen waar hoe je van alle windstreken komend opeens oog in oog staat met een prachtig panorama van de pelgrimsstad op de heuvels. Wat een verlossend beeld moet dat geweest zijn voor de pelgrims en de marskramers, de boeren en burgers die op weg waren naar deze stad voor een korter of langer verblijf. Een panorama vol van beloften, vooral die van verkwikking, op welke manier dan ook. Want in de zomerwarmte bleek de natuur ongenaakbaar en de zon meedogenloos. En in het koude seizoen zullen rokende schoorstenen warmte en geborgenheid beloven en bieden.

Eem verrassend mooi gebied, die streek rond Rothenburg en behalve de halve liters Hefe Weizen schenken ze er ook zeer behoorlijke wijnen


Geen opmerkingen: