Tim Walker is een modefotograaf die vooral bekend is geworden van zijn werk voor Vogue. Het Noord Brabants Museum heeft een expositie gewijd aan deze fotograaf. Walker kreeg carte blanche en liet zich inspireren door Tuin der Lusten van Hieronimus Bosch. Uit de begeleidende teksten maken we op dat Walker vooral getroffen wordt door de duistere seksuele aspecten van het werk van Jeroen Bosch.
Nu ben ik geen kenner van het werk van deze schilder maar je wordt telkens weer verbluft door zijn bijna grenzeloze fantasie en zijn vermogen die fantasie uit te drukken in verf. Ik krijg daarbij steevast de indruk dat Bosch heel goed begreep hoe de menselijke natuur in elkaar steekt. Nu zijn de geleerden het in het geheel niet met elkaar eens over de duiding van dit verbluffende schilderij. Maar zondeval, lust, paradijs, hiernamaals en hel spelen in al die interpretaties een rol.
Tim Walker heeft hier zijn interpretatie aan toegevoegd en heeft een groot aantal anekdotes gefotografeerd en die foto's vervolgens larger than life afgedrukt op een special soort linnen. Enorme doeken zijn het geworden waarbij hij een aantal requisieten die je op het schilderij van Bosch tegenkomt heeft laten nabouwen. De foto's zijn gemaakt in Northumberland en Walker maakte daarbij gebruik van lokale modellen.
Op het eerste oog indrukwekkende foto's, vooral door het enorme formaat. Maar ze willen maar niet beklijven. De modellen blijven modellen en de anekdotes komen niet tot leven. Het lijkt soms op Erwin Olaf, soms op Jeff Koons, de citaten van Bosch zijn duidelijk maar de foto's komen niet tot leven. Ze zijn leeg. Mooi, maar leeg. En de bol, de bubble, keert wel heel vaak terug.
Maar wie echt in de Tuin der Lusten is geïnteresseerd moet de volgende link eens aanklikken: Tuin der Lusten, verteld door Midas Dekkers
1 opmerking:
Het schilderwerk van Hieronimus Bosch blijft mensen inspireren of fascineren. Dat is inderdaad opmerkelijk. Spreekt sterk tot de verbeeldingskracht. Ook bij Tim Walker. Van de foto's die je van hem in je blog toont vind ik de derde wel interessant. Het langwerpige gezicht van die vrouw op de voorgrond en dat typische lange gekrulde haar van die vrouw ernaast. Mooie video-tour. Dank je voor de tip.
Een reactie posten