vrijdag 10 mei 2019

EU-lidmaatschap hoort in de Grondwet thuis


Laat ik om te beginnen nog maar eens verklaren dat ik geen D66-stemmer ben. Maar de huidige partijleider Rob Jetten bevalt me wel. Niet alleen blijkt hij een goed debater te zijn en blijkt hij tegen een stootje te kunnen zonder meteen verongelijkt te reageren maar wat veel belangrijker is: hij komt geregeld met voorstellen en ideeen die hout snijden.

Jetten heeft het voorstel gedaan het EU-lidmaatschap van Nederland op te nemen in de Grondwet. Daarmee geef je als natie aan dat je dat lidmaatschap van het grootste belang vindt voor het welzijn en de toekomst van de natie. Zeventien landen hebben dat al gedaan, waaronder, zo lees ik in de Volkskrant, zelfs Hongarije.


Door het EU-lidmaatschap in de Grondwet te verankeren bewerkstelligen we dat ons land nooit in de positie van het Verenigd Koninkrijk kan komen, terwijl het anderzijds nog steeds mogelijk blijft de EU te verlaten. In het geval ons land de EU onverhoopt zou willen verlaten, dan kan dat alleen door middel van een Grondwetswijziging en dat is een zware procedure: twee lezingen met daartussen verkiezingen en tot slot een tweederde meerderheid in het parlement.

Tegenstanders zullen opmerken dat dit een veel te zware procedure is en dat het veel te lang zou duren om de volkswil te honoreren in het geval de uitslag van een referendum in het voordeel van een Nexit luidt. Maar daar staat tegenover dat het lidmaatschap van de EU een zeer complexe aangelegenheid is, dat het lidmaatschap over een lange periode van decennia tot stand is gekomen en dat het onzinnig en onverantwoord is dat lidmaatschap afhankelijk te maken van een doodsimpele ja/nee-vraag. In het VK kunnen we nu dagelijks zien hoe rampzalig dat uitpakt.


Dit kabinet zal evenwel nooit het voorstel van D66 willen honoreren. Er is onvoldoende draagvalk voor. Ook in het parlement is er geen tweederde meerderheid voor te vinden. Dat heeft zojuist besloten afscheid te nemen van de zinsnede 'ever closer union'. Met dank aan de SGP nota bene. Ja, het zijn lastige tijden voor een EU-bepleiter zoals ik.

2 opmerkingen:

John Wervenbos zei

Agens, acties en reacties in en rond het politieke woelwater. Wat vind jij van de ideologie en actieradius van Guy Verhofstadt, voorvechter van een federale Europese Unie, Enno? Momenteel sta ik versteld van een documentaire die via de BBC wordt uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk en tegelijk ook vrij wordt gegeven op Youtube - echt 21e eeuws deze mind and media sharing en strijd om de publieke opinie -: Brexit: Behind Closed Doors (Storyville).

1. Brexit: Behind Closed Doors Part 1 (Youtube, 8 mei 2019)
2. Brexit: Behind Closed Doors Part 2 (Youtube, 9 mei 2019)

enno nuy zei

Ik heb wel genoten van die documentaire van Lode Desmet. Ik sta ervan te kijken waar hij allemaal bij kon zijn en kennelijk mocht filmen. Een mooi kijkje achter de schermen. Toch opmerkelijk want de essentie van diplomatie is - dacht ik toch - dat alles achter gesloten deuren moet blijven. Je moet vooral oppassen dat er geen triomfalisme doorklinkt in je uitingen. Maar goed, de weergave door Desmet lijkt mij wel in overeenstemming met de werkelijkheid, ook al zullen de Britten daar wellicht anders over denken.
Ik ben altijd - en nog - een voorstander van een federalistisch Europa geweest. Zeker "Red Europa"! van Ulrike Guerot heeft mij in die mening gesterkt. We moeten de natiestaat afschaffen. Maar ach, dat zijn dromerijen, voorlopig ie ik dat er allemaal niet van komen. Ben heel benieuwd naar de komende EU-verkiezingen. Een uitstekende graadmeter van wat de EU momenteel voor de Europese burger betekent. Ik ben voorbereid op een fikse teleurstelling.