woensdag 3 juli 2019

Matteo big mouth Salvini bijt twee maal in het stof


Carola Rakete, kapitein van de Seawatch 3, vaart haar schip de haven van Lampedus binnen omdat de situatie aan boord met 42 migranten hopeloos is geworden en in een tragedie dreigt te eindigen. Rakete wordt prompt gearresteerd, Salvini noemt haar en crimineel die een oorlogsdaad pleegde door het bevel te negeren om uit Italiaanse wateren weg te blijven en beschuldigt haar ook van mensensmokkel. Ze zou tot tien jaar cel veroordeeld kunnen worden.


Een Italiaanse onderzoeksrechter heeft echter bevolen Rakete vrij te laten, zij overtrad niet enige wet maar deed slechts haar plicht door levens te beschermen. Salvini wil de kapitein nu zo snel mogelijk het land uitzetten omdat zij een bedreiging voor de nationale veiligheid zou zijn. De kleinzieligheid van Matteo Salvini kan niet beter gedemonstreerd worden.


Italië overtrad de Europese begrotingsregels omdat de populisten allerlei verkiezingsbeloftes deden die ze niet kunnen nakomen zonder hun begrotingstekort fors te overschrijden en de staatsschuld naar recordhoogte op te drijven  (met 132 procent van het bbp de hoogste staatsschuld in Europa na Griekenland) Salvini wist niet hoe hard hij moest schreeuwen dat Brussel nooit haar zin zou krijgen. Maar Italië betaalt jaarlijks 65 miljard aan rente en aflossing op de staatsschulden.


Europa dreigt met een miljardenboete en de Italianen haasten zich nu om de begroting alsnog aan te passen. Het begrotingstekort is nu teruggedrongen van 2,4 naar 2,04 procent. Wellicht genoeg om de Europese boete te ontlopen. Ook hier bijt Salvini met zijn grote bek dus flink in het stof. Veel geschreeuw, weinig wol.

Geen opmerkingen: