zondag 19 januari 2020

Landbouwsubsidies zijn pervers


We konden deze week in de kranten lezen hoe de export van agrarische producten uit ons land is opgelopen tot 94 miljard euro. Wie hier iets meer van wil weten moet hier eens een kijkje gaan nemen:
In het rapport (van Wageningen en het CBS) staat dat de landbouwexport vorig jaar ongeveer € 45 miljard opleverde voor de Nederlandse economie: dat is de exportwaarde min de waarde van de import van goederen en diensten die nodig zijn om goederen te produceren en exporteren. Voor het overgrote deel (€ 41,5 miljard) betrof dit producten van Nederlandse makelij, een deel (€ 3,5 miljard) is afkomstig van goederen die eerst geïmporteerd zijn en na een beperkte bewerking Nederland weer verlaten. Nederland verdient het meest aan sierteelt (€ 6,0 miljard), zuivel en eieren (€ 4,7 miljard), vlees (€ 4,1 miljard) en groenten (€ 3,8 miljard). Bereidingen van graan, meel en melk, dranken, fruit, levende dieren en vis- en zeevruchten leverden de economie eveneens miljarden euro’s op.
Je zou zo zeggen, die landbouw en veeteelt, dat is een lucratieve sector. Toch lezen we in publicaties van de EU dat Nederlandse boeren in totaal 725 miljoen Euro aan EU-subsidies ontvangen. Geld dat per hectare wordt verdeeld, dus de grootgrondbezitters profiteren hier het meeste van. 60 Procent van de subsidie ontvangende boeren heeft een hoger inkomen dan de doorsnee werkende Nederlander. De totale subsidiepot voor landbouw van de EU bedraagt 56,4 miljard Euro, dit is meer dan 37 procent van de totale EU-begroting!

U heeft hier en elders al eerder kunnen lezen dat de agrarische sector verantwoordelijk is voor 45 procent van de stikstofdepositie. Die discussie komt in een wel heel wrang licht te staan: meer dan prachtige exportcijfers maar toch gaat er nog driekwart miljard EU subsidie naar de sector! Prachtige exportcijfers maar alle stikstof, fijnstof, CO2 en bestrijdingsmiddelen die daarmee gemoeid zijn worden afgewenteld op de Nederlandse belasting betalende burger!

Wat zegt de sector zelf van deze cijfers? De sector stelt dat het maar goed is dat Nederland op de tweede plaats staat van alle landbouwproducten exporterende landen ter wereld. Wij produceren immers duurzamer dan elders. Als de Nederlandse export wordt teruggedrongen, worden die producten elders maar veel minder duurzaam geproduceerd. De nevenschade zal dan veel groter zijn.


De Nederlandse cijfers laten zien hoe onzinnig die Europese landbouwsubsidies zijn. Laten we daar in vredesnaam onmiddellijk mee stoppen! En er is nog een ander aspect dat stelselmatig genegeerd wordt: Nederland exporteert wereldwijd met China als belangrijkste handelspartner: melkpoeder voor baby's en varkensvlees. Maar die export vindt plaats op basis van onverantwoordelijk lage prijzen. Als een reële prijs in rekening zou worden gebracht, zouden de kosten voor stikstof, CO2 en bestrijdingsmiddelen verdisconteerd moeten worden. Denkt u dat we dan nog steeds op de tweede plaats staan?


Ik heb het hier al vaker betoogd: de boeren zijn niet schuldig. De schuldigen zijn wij allemaal: consumenten, nationale regeringen én de EU. We hebben een pervers systeem ingericht dat we maar niet af durven breken. Maar als u nog eens overweegt uitdrukking te geven aan uw solidariteit met boeren die met hun tractoren het halve land stilleggen, kijk dan nog eens naar de cijfers die u in deze post allemaal keurig op een rijtje terug kunt vinden. Denk dan nog eerst eens even aan dat ene zinnetje: 60 procent van de boeren verdient een beter loon dan de gemiddelde hardwerkende Nederlander. Herinner u dan nog eens dat 18 procent van de boeren miljonair is. Realiseer u dat die boeren u laten betalen voor de CO2-uitstoot en stikstofdepositie die zij veroorzaken om zulke prachtige exportcijfers te realiseren. U betaalt een hoge prijs voor uw solidariteit!

Geen opmerkingen: