dinsdag 14 januari 2020

Opvang in de regio


Een van de weinige columnisten die ik graag lees is Carolien Roelants in de NRC. Ze schrijft in spreektaal en windt nergens doekjes om. Roelants is Midden-Oosten-expert en daar schrijft ze dan ook over. Gisteren maakte zij zich boos over VVD'er Bente Becker die de mantra 'vluchtelingen moeten worden opgevangen in de regio' nog maar weer eens van stal haalde. Volgens Becker zou er sprake zijn van een automatisme om vluchtelingen naar Europa te halen.

Niets is minder waar, aldus Roelants. Vluchtelingen worden voor het overgrote deel al opgevangen in de eigen regio. Zo neemt Jordanie behalve de 2 miljoen Palestijnen ook nog eens 750.000 andere vluchtelingen waaronder 655.000 Syriers. Liabanon schat het aantal Syrische vluchtelingen dat naar Libanon kwam op 1,5 miljoen. Let wel, Libanon heeft zelf 5 miljoen eigen burgers. Uit Idlib zijn inmiddels al zo'n 700.000 Syriers gevlucht richting Turkije maar de Turken hebben hun grenzen inmiddels gesloten.


Wat moeten we daarmee, mevrouw Becker? vraagt Roelants zich hardop af. En ze wijst er terecht nog maar eens op dat die regio's er echt niet blij mee zijn dat ze zoveel vluchtelingen op moeten vangen. En laten we ook vooral niet vergeten dat al die oorlogsvluchtelingen het liefste waren gebleven waar ze vandaan kwamen en het liefste vandaag nog terug zouden keren, als het er maar veilig was.

Geen opmerkingen: