maandag 27 januari 2020

Midden-Oosten deal van Trump is een groffe belediging in viervoud


De Amerikaanse president meent een oplossing gevonden te hebben voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Als je een conflict wil oplossen nodig je alle betrokken partijen uit. Niet als je Trump heet. Draagvlak interesseert hem immers totaal niet. Hij denkt alles te kunnen afdwingen met sancties en eventueel zwaar bewapende drones. Dit is de eerste belediging.

Vervolgens krijgt Israël het recht grote delen van de Westoever te annexeren. Dit gaat rechtstreeks in tegen alle eerder gemaakte afspraken en is volstrekt strijdig met het internationale recht. Dit is de tweede belediging.


Ook de aanspraken van de Palestijnen op Oost-Jeruzalem komen definitief te vervallen. In principe kan Israël alle islamitische heiligdommen dan zonder pardon afbreken en vervangen door eigen tempels. Dit is niet alleen een affront aan de Palestijnen maar aan alle islamieten. Anders gezegd: dit is de derde belediging.

Wat krijgen de Palestijnen dan nog: wat lapjes grond op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. En compensatie kunnen ze in financiële zin krijgen maar dat moet dan wel door de Arabische staten worden opgebracht. Dit is de vierde belediging.

Ik heb nog niet eerder zulk schandalig broddelwerk op dit niveau meegemaakt. Als Trump dit erdoor weet te drukken wordt het Midden-Oosten conflict niet opgelost maar op een ongekende wijze opgeblazen en geïntensiveerd. De schaamteloosheid van de regering Trump is zonder weerga. Wie houdt deze brokkenpiloot tegen?

Columnist Anshel Pfeffer van de krant Haaretz stelde dat de Amerikanen ‘de Israëlische verkiezingen proberen te kidnappen ten gunste van Netanyahu, lees ik in de Volkskrant. Juist deze dagen speelt zich de rechtszaak tegen hem af. U weet dat hij beschuldigd wordt van corruptie. Pfeffer heeft dus gewoon gelijk.

4 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
enno nuy zei

Anonieme berichten worden hier consequent verwijderd. Wie niet het lef heeft om onder zijn eigen naam meningen ten beste te geven, moet zijn mond houden.
Overigens vond anonymus dat ik mij als atheïst wel erg veel zorgen om religieuze symbolen maakte. Maar ook voor iemand die anoniem wenst te blijven moet het niet zo heel moeilijk zijn zich voor te stellen wat er gebeurt als voor moslims heilige plaatsen ontheiligd worden.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
enno nuy zei

Mijnheer anoniem is erg hardleers en heeft kennelijk niets beters te doen dan anonieme berichtjes versturen waarvan hij inmiddels weet dat ze hier prompt verwijderd worden. Niet zo laaghartig en angsthazerig mijnheer anoniem: gewoon uw naam vermelden, dan mag u hier alles zeggen wat u kwijt wil.