zaterdag 25 januari 2020

Hoe leg je dat aan jezelf uit, Anne Sacoolas?


Eerder schreef ik hier over Anne Sacoolas, echtgenote van een Amerikaanse diplomaat die in Londen de dood van Harry Dunn, een jonge medeweggebruiker veroorzaakte. De politie nam een ademtest af maar ze werd noch gearresteerd, noch onder ede verhoord. Twee weken later verlieten de echtelieden spoorslags en met stille trom het Verenigd Koninkrijk. Met een toestel van de Amerikaanse luchtmacht, dat dan weer wel.

De Britten dienden een uitleveringsverzoek in maar dat hebben de Amerikanen simpelweg afgewezen. Diplomatieke onschendbaarheid. Dat de Amerikanen zo handelen is pervers en schandalig maar dit is het land van Trump, meer zit er niet in. Zouden de Amerikanen een Britse afwijzing van een uitleveringsverzoek van henzelf accepteren? Ik weet vrijwel zeker dat Trump dan de hele trukendoos opentrekt, inclusief economische sancties. De Verenigde Staten is verworden tot een stelletje gewetenloze afpersers en chanteurs.


Maar wat me echt verbijstert is de houding van deze mevrouw Anne Sacoolas. Wat denkt zij over deze nare geschiedenis? Had ze teveel gedronken? Waarom gunt ze de ouders van die jongen van 19 geen gerechtigheid en genoegdoening? Kan ze 's nachts slapen? Met een gerust geweten? Hierboven ziet u hoe deze Amerikaanse mevrouw eruit ziet. Een geweten ziet er in Amerika (kennelijk) heel anders uit dan hier bij ons.

Geen opmerkingen: