woensdag 15 april 2020

Big pharma gaat ons niet helpen met vaccins


In de NRC van gisteren verscheen een uitstekend artikel van Merijn Rengers over de financial engineering van big pharma companies, dit naar aanleiding van een groot onderzoek door Rodrigo Fernandez van onderzoeksbureau SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) Uit zijn onderzoek blijkt dat het verdienmodel van farmaceutische ondernemingen onhoudbaar is geworden. Hoe is het zover gekomen?
Uit het onderzoek van Fernandez en zijn collega's is gebleken dat tussen 2000 en 2018 de jaarlijkse uitkeringen aan aandeelhouders van de 27 grootste pharma-bedrijven is verviervoudigd naar 134 miljard Euro in 2018! Dit is mogelijk door sterk gestegen dividenduitkeringen en door het inkopen van eigen aandelen.Tegelijkertijd nemen de schulden van deze bedrijven enorm toe, tot meer dan 500 miljard Euro in 2018. Dat geld ging naar het inkopen van eigen aandelen én naar het opkopen van concurrenten. In 2002 hadden de 10 grootste pharma-bedrijven nog vrijwel geen goodwill voor opgekochte bedrijven op hun balans staan. In 2018 ging het om in totaal ruim 270 miljard dollar. Voor deze bedrijven lijkt het opkopen en monopoliseren van patenten lucratiever dan het ontwikkelen en verkopen van medicijnen. Daarom hoeven we van hen weinig te verwachten als het om de bestrijding van Corona gaat!
Onderzoeker Irene Schipper van SOMO: "Het gebeurt dat een nieuw medicijn dat met veel overheidsgeld is ontwikkeld, zo excessief wordt geprijsd door de farmaceut die uiteindelijk het patent in handen heeft gekregen, dat diezelfde overheid die prijs niet kan vergoeden".


Ik heb het hier vaker over de amorele farmaceutische industrie en dit bericht over het verdienmodel van de grootste farmaceutische ondernemingen is natuurlijk zeer verontrustend. De overheden staan erbij, kijken ernaar maar ondernemen niets. Dat is de makke van het hyperkapitalisme. Er zouden checks and balances moeten zijn maar op big pharma hebben die totaal geen invloed. Maar de ondernemers zelf zouden toch ook moeten zien dat ze een doodlopend weg in zijn gelopen? Ha, daar zit het probleem. Dit zijn geen ondernemingen meer maar big corporate bedrijven die door grote besturen worden geleid die door raden van commissarissen worden bewaakt die allemaal alleen maar naar aandeelhouderswaarde kijken die allemaal op hun dividenduitkering zitten te wachten. Niemand is echt verantwoordelijk in zulke conglomeraten. Ze gaan ervan uit dat als het echt mis gaat ze too big to fail zijn en dat de belastingbetaler voor de problemen opdraait.


Hier zouden doorgewinterde kapitalisten en liberale overheden nu eens echt iets aan moeten doen. Dat het systeem pervers is ziet iedereen maar niemand heeft de moed hier werkelijk op te treden in het belang van de gewone burgers aan wie men uiteindelijk álle rekeningen presenteert.

Geen opmerkingen: