woensdag 29 april 2020

Big Pharma schrikt zelfs niet terug voor chantage

In de NRC van 27 april doet Mark van Houdenhoven, voorzitter van de raad van bestuur van de Sint Maartenskliniek en bijzonder hoogleraar Economische bedrijfsvoering aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, een boekje open over het schandalige gedrag van de farmaceutische industrie.Een hele rits aan lobbyorganisaties eist van de minister van volksgezondheid dat de Wet geneesmiddelenprijzen (Wgp) niet zal worden ingevoerd per 1 april 2020. Als gevolg van deze wet zou er voor een aantal geneesmiddelen sprake zijn van een prijsdaling. En dat kunnen de farmabedrijven natuurlijk niet laten gebeuren. Zij dreigen dan ook: de prijzen van bepaalde geneesmiddelen zo laag worden dat door de beperkte beschikbaarheid deze middelen niet meer aan Nederland geleverd worden.

Helaas heeft het ministerie toegegeven aan deze schandalige chantage en is invoering van de Wgp zes maanden opgeschort! Welke zijn dan die lobby organisaties voor big pharma? Hier staan ze even op een rijtje:

VIG Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
ASKA Associatie van Ketenapotheken
BG Pharma Bond van Groothandelaren in het Pharmaceutisch bedrijf
BOGIN Bond van Generieke Geneesmiddelenindustrie
GLN Generieke Leveranciers Nederland
VES Vereniging Euro Specialité's


De wereld zal pas wat gezonder en beschaafder worden zodra het zieke gezwel dat Big Pharma heet definitief is verwijderd. Zolang de wereld wordt beheerst door het hyperkapitalisme zullen wij die situatie nooit bereiken.



Geen opmerkingen: