dinsdag 7 april 2020

Jaap van Ginneken waarschuwt


In het FD van een paar dagen terug staat en uitgebreid interview met massapsycholoog en perceptiedeskundige Jaap van Ginneken. Hij meent dat het kabinet te eenzijdig leunt op het RIVM en dat er meer tegenspraak moet zijn bij de adviezen van dat gerenommeerde instituut. Waar die tegenspraak dan vandaan moet komen, vertelt Jaap van Ginneken er niet bij. Zijn voornaamste punt van kritiek betreft de zogeheten groepsimmuniteit waarvoor het kabinet op advies zou hebben gekozen waardoor we nu in Europa als malle eppie worden beschouwd. Dat ook Zweden heel nadrukkelijk voor een gecontroleerde verspreiding van het virus met het oog op groepsimmuniteit heeft gekozen is aan Jaap van Ginneken kennelijk voorbij gegaan. Zijn waarschuwing voor tunnelvisie moeten we serieus nemen natuurlijk. Maar dat is een open deur.


Vaak wordt er geklaagd dat er zo weinig samenhang is in de aanpak van zo'n virus en die klacht is terecht. Er is internationaal inderdaad nauwelijks samenhang in de aanpak van Corona maar deze situatie biedt ook heel grote voordelen: straks, wanneer de grote crisis geweken is, kunnen we op internationale schaal analyses maken van de verschillende modellen die werden toegepast in de bestrijding van een virus waarvoor vooralsnog geen vaccin bestaat. Dan zullen we ook vast kunnen stellen welke aanpak het meeste effect sorteerde en tegen welke kosten (ook immateriële kosten zoals verlies van privacy)


Jaap van Ginneken constateert massahysterie en massapsychose maar ik neem dat niet waar. Het is maar net door welke bril je kijkt.Wetenschappers wijzen er terecht op dat we als internationale gemeenschap na moeten gaan denken over hoe we met zo'n gezondheidsdreiging over de langere termijn om denken te gaan. Wat mij in het geluid van Jaap van Ginneken niet aanstaat is dat hij suggereert dat het RIVM het wel eens fout kon hebben. En dat is een onzinnige bewering als adstructie achterwege blijft.


Als je goed kijkt, en dat mag je toch van iemand als Jaap van Ginneken verwachten, dan zien we dat er hier in ons land in razend korte tijd een zeer professioneel netwerk van samenwerkende instanties, inclusief het RIVM, is ontstaan. Dat lijkt aan Jaap van Ginneken geheel voorbij te zijn gegaan. Zijn beschuldiging aan het adres van het RIVM - "vanuit hun kleine wereldje dragen ze opvattingen uit over wat er aan de hand is en wat er aan te doen valt"-  is ongefundeerd en zeer onwetenschappelijk. De massa heeft niets aan psychologen als Jaap van Ginnken!


Het RIVM is een gerenommeerd wetenschappelijk instituut dat opereert in zeer groot internationaal netwerk van wetenschappers. Het is terecht dat het kabinet zich voorlopig baseert op de enorme expertise die daar beschikbaar is. Straks gaan we evalueren en een draaiboek opstellen voor een volgende virusdreiging. Maar massapsycholoog en perceptiedeskundige moest daar maar niet bij aanschuiven, daarvoor is hij toch echt té vooringenomen!

Geen opmerkingen: