"Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk
behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke
gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet
toegestaan". Zo luidt de tekst van artikel 1 van de Grondwet. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan, alles stond er tenminste in. Maar zo logisch is dat toch niet. We zien immers dagelijks gebeuren dat je iemand niet vanwege diens geloof mag discrimineren maar dat iemand met een beroep op zijn geloof wel iemand anders mag discrimineren. En dan staat dat geloof ook nog eens op de eerste plaats in de Grondwet!
Schrijver, dichter en kunstenaar Ted van Lieshout wijst er in de Volkskrant van 6 december terecht op dat het op zijn zachtst gezegd merkwaardig is dat in dit artikel godsdienst, levensovertuiging en politieke gezindheid voorop staan. Het gaat hier immers om drie aspecten van het individuele bestaan die zich kunnen wijzigen, waar het individu zelf mee kan doen wat het wil. Maar juist ras, seksuele geaardheid, leeftijd en geslacht zijn aspecten van datzelfde individu waar het individu geen invloed op heeft.
Ha, zult u zeggen, we kunnen tegenwoordig toch ook aan het geslacht sleutelen? Dat is op zich waar maar waar het in essentie om gaat is dat niemand gediscrimineerd mag worden vanwege dat geslacht. En inderdaad, op uitzonderingen na blijft een als jongen geboren individu een jongen en een als meisje geboren individu blijft een meisje.
Ted van Lieshout stelt voor artikel 1 van de Grondwet als volgt te formuleren: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk
behandeld. Discriminatie op grond van wat in of aan een mens in
redelijkheid niet te veranderen is, zoals ras, geslacht, seksuele
geaardheid, leeftijd, een permanente staat van ziekte of handicap, is
niet toegestaan. Secundair is discriminatie niet toegestaan op grond van
wat in of aan een mens wel te veranderen is, zoals godsdienst,
levensovertuiging en politieke gezindheid." Merk op dat het woord 'secundair' de betekenis van 'ondergeschikt' heeft. Ik kan me voorlopig heel goed vinden in dit voorstel van van Lieshout.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten