Het Duitse parlement heeft afgelopen vrijdag de immigratiewet van minister Hubertus Heil (SPD) aangenomen. In die wet zijn voorzieningen getroffen om migranten naar Duitsland te lokken op basis van een puntensysteem, een systeem dat ook al in Canada wordt toegepast. Het belangrijkste argument van Heil is dat wanneer Duitsland niets doet, in 2035 zeven miljoen arbeiders tekort komt. Om de Duitse economie draaiend te houden zijn jaarlijks 400.000 geschoolde arbeiders nodig. Die kunnen niet of lang niet voldoende worden geworven uit het contingent autochtone Duitsers.
De belangrijkste selectiecriteria zijn talenkennis, werkervaring en binding met Duitsland. Wie voldoende scoort mag maximaal een jaar naar Duitsland komen om er te werken. In de ICT-sector zullen ook buitenlanders worden toegelaten die geen diploma hebben maar wel aantoonbaar voldoende capabel zijn. En gespecialiseerde migranten mogen partner en kinderen maar ook ouders en schoonouders meenemen mits zij economisch zelfstandig zijn, zij komen niet in aanmerking voor een uitkering.
Natuurlijk is er ook veel kritiek op deze wet maar desalniettemin heeft het parlement de wet aangenomen. We zullen in de komende jaren zien hoe succesvol deze aanpak is. En kijk dan nu eens naar de armetierigheid waarmee in Nederland naar dit onderwerp wordt gekeken, de armzalige en onzalige Henk Kamp van de VVD voorop. Wij hebben in ons land nauwelijks voorbeelden van politici die een bestuurlijke horizon hebben die verder reikt dan de eerstvolgende verkiezingen. Rutte heeft 'visie' tot een vies woord gemaakt en het lijkt wel alsof iedereen dat met hem eens is.
Nederland had ooit de naam een gidsland te zijn maar we zijn van een eigenwijs en eigenzinnig vooroplopend volk veranderd in een xenofoob allegaartje dat een wetenschappelijk feit graag inruilt voor de onderbuik en op de sociale media laten we ons vooral zien als een lafhartige soort, want altoos anoniem intimidaties en dreigementen uitbrakend. Ik ben een Nederlander en ik houd van dit land (en vooral van onze taal) maar steeds vaker vraag ik me af: waarom in godsnaam?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten