donderdag 1 juni 2023

De gevaren van AI en de hypocrisie van Altman

 

Een kleine 350 AI-ontwikkelaars hebben een alarmerende verklaring opgesteld, die slechts één zin bevat: 

Beperking van het risico op uitsterving door AI zou een wereldwijde prioriteit moeten zijn, naast andere risico's die de hele samenleving raken zoals pandemieën en kernoorlogen.

Nou, denk je dan, dat is toch een hoopvol teken. Het is evident dat AI in potentie enorm veel te bieden heeft. Helaas gaat het dan niet alleen om zaken die de mensheid alleen maar ten goede komen. Al snel bleek dat AI in potentie nog veel meer kwaad kan aanrichten met als ultieme nachtmerrie zelfdenkende wapensystemen. Inmiddels hebben de AI-ontwikkelaars hun belangen veilig gesteld en zullen de grootste techbedrijven nog rijker en nog machtiger worden dan ze al waren. En vooral: ze gaan voort op de ingeslagen weg om een monstrum te creëren dat straks door niemand meer beteugeld kan worden. De ontwikkelaars zelf spreken hardop van de mogelijkheid dat het einde van de mensheid nabij is.

Sam Altman is de geestelijk vader van OpenAI en ook hij ondertekende de alarmkreet van de AI-ontwikkelaars. Wat moeten we daar nou van vinden? Hij heeft zijn financiële belangen inmiddels veilig gesteld en gaat gewoon door met het verder ontwikkelen van AI. De enige partij in de wereld die serieus werkt maakt van het beteugelen van AI door wet- en regelgeving is de EU. Altman dreigde vorige week op een conferentie in London dat zijn bedrijf Brussel de rug zou toekeren als er te strenge wetgeving zou komen. Dat is dus de ware aard van deze hyperkapitalist. Altman, die nu alleen nog maar de positieve kanten van AI belicht is niets minder dan een wolf in schaapskleren. Deze man moet met de grootst mogelijke scepsis en wantrouwen benaderd worden. Hij heeft zelf als prepper pur sang ook al de nodige maatregelen getroffen om zich te kunnen verweren als de mensheid uitsterft: hij verklaarde zelf geweren, goud, antibiotica, batterijen, gasmaskers en een groot stuk land in Big Sur California te hebben aangeschaft. De man is dus, bepaald geen uitzondering in het hedendaagse Amerika, ook nog eens een volstrekte idioot!

Dat alles neemt niet weg dat de potentiële risico's en gevaren van AI niet genegeerd mogen worden. Ik ben blij dat juist de EU hier serieus naar kijkt. Dat blijkt terecht en op zijn plaats.


Geen opmerkingen: