dinsdag 19 december 2023

Het fascisme van Netanyahu

 

In een interessant artikel in de Volkskrant lezen we hoe twee joodse parlementsleden werden geschorst (45 dagen respectievelijk 60) omdat ze zich in de Knesset hadden uitgesproken tegen het bloedbad in Gaza, zonder ook maar enig begrip te tonen voor de monsterlijke slachtpartij van Hamas. Het gaat om Ofer Cassif en Aida Touma-Suleiman, nogmaals beiden joods. 

Cassif: ‘De Palestijnen in Israël – of Arabieren, hoe je ze ook noemen wil – worden sinds 7 oktober wreed vervolgd. Honderden Palestijnen, maar ook sommige Joden, zijn gearresteerd, ontslagen of geschorst, alleen maar omdat ze volkomen legitiem hadden opgeroepen tot een staakt-het-vuren, of empathie hadden geuit voor de kinderen van Gaza. De apartheid in de bezette Palestijnse gebieden dringt door tot in Israël zelf. De eerste slachtoffers zijn de Arabische Israëliërs.’ 

En hij gaat verder: ‘Een van de basiskenmerken van een dictatoriaal systeem is dat burgers niet alleen door het staatsapparaat in de gaten worden gehouden, maar ook door elkaar. Daarom moet je helaas vaststellen dat de Israëlische staat nu dictatoriale trekken heeft. Er wordt steeds meer gebruikgemaakt van informanten. Studenten worden geacht de overheid te informeren als leeftijdsgenoten iets tegen de oorlog zeggen. Van werknemers wordt verwacht dat ze collega’s verklikken.’En hij gaat nog een stap verder als hij zegt: "Netanyahu en consorten probeerden ‘door middel van een staatsgreep een fascistische dictatuur’ te vestigen."

Cassif is ervan overtuigd dat Netanyahu de oorlog mede laat voortduren om zich te onttrekken aan justitie die hem vervolgt wegens corruptie en zelfverrijking. U ziet, ook de vrijheid van meningsuiting stelt in Israël niets meer voor. Juist in een parlement moet elke politicus zijn of haar mening kunnen verkondigen. In de Knesset is daarvan geen sprake meer.

Geen opmerkingen: