donderdag 21 december 2023

Telkens als de trein van de geschiedenis ontspoort...

 

... zijn vreemdelingen het slachtoffer. Ik kwam deze fraaie zin tegen in een prachtige verhalenbundel van Jan Brokken: Zeedrift. Maar die fraaie zin heeft een lelijke inhoud. Op 22 november jongstleden heeft een groot deel van de Nederlandse bevolking haar ware gezicht laten zien. Er is geen plaats meer voor solidariteit of deernis. Ons land viel massaal voor de eigen-volk-eerst-retoriek van Wilders.

En hij weet zich omgeven door politici die maar wat graag meeprofiteren van zijn electorale winst: ons moreel failliet! Kijk naar het gedrag van de aan compensatiedwang leidende Yezilgöz en wat te denken van onze nationale messias Omtzigt. Denkt u werkelijk dat er een andere bestuurscultuur komt? Een ander beleid, ja, dat zeker.


Ook ons land moet niets van vreemdelingen hebben, de natuur is ons worst geworden, in climate change geloven we niet ondanks de overstelpende bewijzen hiervoor. Niet alleen moslims moeten zich zorgen maken maar ook kunstenaars en cultuurdragers, omroepen en journalisten en ook rechters zullen spoedig ervaren dat er een andere wind waait. 

Het zorgwekkende is dat we het hier niet hebben over een lokaal buitje. Neen, we stellen vast dat dit een wereldwijde trend is. Voor het nieuwe jaar goed en wel begonnen is, hebben we Oekraïne in de steek gelaten en Poetin aan onze borst gedrukt.U denkt toch zeker niet dat het de gemiddelde Nederlander ook maar iets kan schelen wat er met Navalny is gebeurd? Ik zeg u, deze held is vrijwel zeker door Poetin vermoord en uitgewist, we zullen nooit weten wat er echt met hem is gebeurd.


Dit is waar het grootkapitalisme ons gebracht heeft; eigen volk eerst, een einde aan de solidariteit, wij zijn moreel failliet. Onze wereld is als het weer in deze dagen: deprimerend en zorgwekkend. Het wordt verdomd lastig om al dat pessimisme van je af te schudden.

Geen opmerkingen: