zondag 27 augustus 2017

Vrijheid van godsdienst vrijbrief voor hersenspoeling

Er komt een radiodiscussie over het opgroeien van kinderen in streng-religieuze gezinnen (NPO 1 20.00 uur vanavond). Inge Bosscha is zo'n kind dat door de fundamentalistische opvoeding door haar ouders ernstige trauma's heeft opgelopen. Desondanks is zij geen voorstander van het verbieden van indoctrinerende opvoeding, juist omdat de buitenwereld voor fundamentalistische ouders dan nog vijandiger zal worden en het risico bestaat dat zij hun opvoedkundige taken nog meer in het verborgene zullen gaan uitoefenen. Voor een korte introductie zie het volgende filmpje: Over indoctrinatie van kinderen


Ik ben echter van mening dat het opleggen van een religie aan kinderen wel degelijk verboden zou moeten worden omwille van de geestelijke gezondheid van het kind. Het al dan niet bewust kiezen voor een religie heeft een allesbepalende invloed op het verdere leven van een kind. Wanneer die keuze niet in vrijheid mag ontstaan maar dwingend wordt opgelegd door al te fanatieke ouders, is er van vrijheid geen enkele sprake meer. We spreken dan van regelrechte indoctrinatie en hersenspoeling.

Ieder mens heeft het recht een godsdienst aan te hangen maar er is geen enkele geldige reden om die keuze dwingend aan een kind op te leggen. Laat het kind zelf die keuze maken nadat het in het onderwijs kennis heeft kunnen nemen van de belangrijkste denominaties waaruit gekozen kan worden. Die keuze zou op zijn vroegst gemaakt kunnen of mogen worden in het jaar dat een kind de achttienjarige leeftijd bereikt.


Er zijn slechts drie maatregelen nodig om dit mogelijk te maken. In de eerste plaats dient de vrijheid van godsdienst nader gepreciseerd en gemotiveerd te worden in de Grondwet. Dat is geen eenvoudige exercitie maar ze is onvermijdelijk, al was het maar omdat de vrijheid van godsdienst ondergeschikt gemaakt dient te worden aan de antidiscriminatiebepalingen in diezelfde Grondwet.
De tweede maatregel is eenvoudiger: kinderen dient de toegang tot kerken en religieuze bijeenkomsten ontzegd te worden tot zij de achttienjarige leeftijd hebben bereikt.
En de derde maatregel is dat het onderwijs evenredige aandacht schenkt aan de belangrijkste denominaties waaruit een keuze kan worden gemaakt.

Ouders die hun kinderen religieus opvoeden zeggen dat zij dat doen uit liefde voor hun kinderen. Ik neem onmiddellijk aan dat ze dat oprecht en serieus menen en bedoelen. Maar ze ontnemen hun eigen kinderen de ruimte en de vrijheid om zonder last of ruggespraak hun eigen keuzes te maken en daar spreekt weer heel erg weinig liefde uit.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De heer Nuy droomt van een atheïstische heilstaat, niet perse een mensvriendelijke samenleving want het moreel geweten dat kenmerkend is voor religies die ontbreekt daarin. We hebben natuurlijk in de vorige eeuw al kunnen ervaren dat atheisme een wegbereider is geweest voor Socialistische entiteiten zoals het Communisme, Nationaal socialisme, enz..

De heer Nuy ontkend een Marxist te zijn, maar de symbiose tussen het Marxisme en atheisme is een noodzakelijke voorwaarde voor beide om te kunnen bestaan, daar waar de symbiose tussen het Marxisme en de Islam een vrijwillige en tijdelijk karakter heeft, met als enige doel de vernietiging van het Jodendom, dat voor de Islam een ergerlijke moreel spiegelbeeld is gebleken, waar ze zelf nooit aan kunnen voldoen, en voor de Marxisten zijn de Joden natuurlijk nog steeds de verpersoonlijking van het kapitalisme.

enno nuy zei

Ontkend is fout, de -d moet een -t zijn. Voor het overige hier weer de gebruikelijke wartaal waar geen touw aan vast te knopen is.