woensdag 23 augustus 2017

WARning 2020


Voormalig commandant onder NAVO-vlag in Sarajevo, Ingo Piepers heeft onderzoek gedaan naar zogenoemde systeemoorlogen tussen 1495 en 1975. Zijn bevindingen zijn neergelegd in een onderzoeksrapport met een zeer uitgebreide subtitel en is kortweg WARNING 2020 getiteld. Het volledige rapport is te downloaden op zijn website: https://global4cast.org/


Piepers heeft een dataset ontwikkeld aan de hand waarvan hij systeemanalyses kan uitvoeren die inzicht geven in de mate van internationale spanning en de daaruit voortvloeiende oorlogsdreiging. Naast tal van regionale conflicten zijn er in de menselijke geschiedenis ook zogeheten systeemoorlogen ontstaan. Piepers heeft tot nog toe vier van zulke conflicten onderscheiden: de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), de Franse Revolutionaire Oorlogen en de Napoleontische Oorlogen (1792-1815), de Eertse Wereldoorlog (1914-1918) en de Tweede Wereldoorlog (1940-1945)


Het bijzondere aan het onderzoek van Piepers is dat hij door zijn aanpak en theorieƫn (hij past onder meer natuurkundige, energie- en chaostheorie toe) in staat is patronen in internationale conflicten te herkennen en zo systeemoorlogen te identificeren en zelfs te voorspellen. Het blijkt dat de vier cycli een identieke levensloop hebben en een identiek patroon volgen. In de figuur hierboven is de oorlogsdynamiek over de periode 1495-1945 weergegeven. Uit zijn data-analyse leidt Piepers vervolgens af dat het Systeem in de periode 1945-2187 wederom vier systeemoorlogen zal genereren.
En de eerstkomende systeemoorlog verwacht hij reeds in 2020.


Wie er niet voor voelt de hele studie van Ingo Piepers door te worstelen kan ook terecht op Sargasso waar de schrijver in de komende weken in een aantal artikelen zijn theorie toelicht: Sargasso - Ingo Piepers De schrijver heeft ervoor gekozen zijn studie te publiceren op zijn eigen website en heeft het onderzoek voor zover ik kan nagaan niet vrijgegeven voor peer review. Niettemin maakt de studie een zeer doorwrochte indruk en maakt Pieper een volstrekt integere, betrouwbare en professionele indruk.

De enige manier om zo'n  nieuwe systeemoorlog te voorkomen is in zijn ogen een herstructurering van de VN. De structuur van deze organisatie past niet meer op de actuele mondiale machtsverhoudingen. Frankrijk en Groot-BrittanniĆ« als permanente leden was in 1945 logisch maar is dat nu al lang niet meer. Deze oproep verdient natuurlijk alle steun, de VN dreigt steeds meer een tandeloze tijger te worden en een modernisering van deze onmisbare organisatie mag niet langer op zich laten wachten. Ik vrees alleen dat juist de actuele mondiale gezagsverhoudingen zo'n reorganisatie onmogelijk zullen maken.

Geen opmerkingen: