dinsdag 13 maart 2018

Krakeel in Rotterdam


Een jarenoude tweet heeft een samenwerking op links in Rotterdam voortijdig opgeblazen. Nourdin El Ouali van NIDA is de geestelijke vader van deze behoorlijk ongenuanceerde tweet. Dit soort vergelijkingen hoort thuis in een reeks hyperbolen waar je niets mee kunt: antizionisme = antisemitisme, pvv = fascisme en zo voort.

El Ouali trekt de tweet niet in en neemt er geen afstand van. Hij stelt dat de tweet destijds werd opgesteld in een specifieke context en dat de vrijheid van meningsuiting ruimte biedt om dit soort vergelijkingen te maken. Hij concentreert zich liever op de noodzaak van een links verbond om de grote problemen van de stad Rotterdam aan te pakken.


Ik begrijp de redenering van El Ouali en op zich heeft hij daarin geen ongelijk. Maar hij gaat wel voorbij aan de wet van Meden en Persen dat andere partijen zich niet kunnen permitteren hier géén afstand van te nemen. Dat zou publicitair enorm worden uitgebuit hetgeen tot stemmenverlies zou kunnen leiden.

Laat helder zijn: ik vind de tweet niet fraai, ik zou hem nooit willen plaatsen of onderschrijven. Maar het lawaai van dit moment is al evenzeer overtrokken. Ik ga er maar van uit dat de partijen elkaar na de verkiezingen wel weer weten te vinden als het erop aankomt de stad Rotterdam naar een next level te leiden. Voorlopig echter spinnen Leefbaar Rotterdam en FvD hier goed garen bij. We zullen zien wat de gevolgen van dit gedoe zijn.

Geen opmerkingen: