vrijdag 20 juli 2018

Israël plaatst zichzelf opnieuw buiten de beschaafde orde

Israël is nu bij wet het thuisland van het joodse volk. Met een ongedeeld Jeruzalem als hoofdstad. En Hebreeuws als officiële taal. Joden uit de hele wereld mogen zich er vrij vestigen. Netanyahu noemde de wet een mijlpaal in de annalen van het zionisme en de geschiedenis van de staat Israël.

Ach, in feite behelst deze wet weinig nieuws en is ze een bevestiging van de dagelijkse praktijk sinds havik Netanyahu aan de macht kwam. Er zullen spoedig meer nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever gebouwd gaan worden. Het beste wat Netanyahu kan overkomen is een tweede termijn voor Donald Trump. Dan kan hij vrijelijk zijn gang gaan.


Opmerkelijk detail: protesterende Arabische parlementsleden werden bij de behandeling van de wet uit het parlement verwijderd. Wie wil volhouden dat het theocratische Israël een democratie is, holt het begrip democratie uit en is ziende blind. Het is zoals Netanyahu zei: "de meerderheid beslist".

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Maar wat is nu in werkelijkheid het inhoudelijke bezwaar van u tegen deze wet.
https://www.cidi.nl/wat-betekent-de-joodse-natiestaat-wet-in-de-praktijk-een-analyse/
Misschien voelt u zich toch ter wille van de geloofwaardigheid geroepen om daar uw bezwaren tegen inhoudelijk toe te lichten.

enno nuy zei

Wie hier vaker komt weet exact wat mijn bezwaar is tegen het beleid van Netanyahu. U vraagt naar de bekende weg.

Anoniem zei

U bent ook zeg maar radicaal tegen het beleid van Trump, hij deugt in uw ogen absoluut niet maar ik heb op uw weblog nog niet gelezen dat Amerika zichzelf daarmee buiten de beschaafde orde plaatst.

enno nuy zei

Nou dan heeft u niet erg secuur gelezen. Blader er nog maar eens doorheen. En kennelijk bent u wel blij met Trump, dat is natuurlijk uw goed recht maar kijk dan voor de aardigheid eens naar de bovenstaande filmpjes van Seth Myers en Anderson Cooper.

Anoniem zei

U heeft een bezwaar tegen deze op democratische wijze tot stand gekomen wetgeving, maar u geeft niet aan wat die bezwaren zijn. Tevens houd de gehele Israëlische bevolking verantwoordelijk voor het beleid van Netanyahu. Men zou verwachten dat u het beleid van Trump ook zou reflecteren op het Amerikaanse volk, ook hij is immers op democratische wijze gekozen.

Opvallen is natuurlijk uw houding jegens de islamitische staat Iran, die elke dag de vernietiging predikt van de staat en bevolking van Israël. Er is u al eens gevraagd daar een mening over te geven, maar dat lijkt u niet van plan te zijn, waarom eigenlijk niet.

Uw houding in deze is niet geheel vrij van innerlijke tegenspraak, vind u dat zelf ook niet.

enno nuy zei

Op democratische wijze tot stand gekomen? In een land dat geen democratie is? Waar de Arabieren geminacht en achtergesteld worden? Ik zei het al vaker: Israël is een theocratie en het zijn de Israëliërs die hun regering kiezen. En, zoals Netanyahu zegt: de meerderheid beslist. Maar men herkent een democratie aan de wijze waarop er met minderheden wordt omgegaan.
De Iraniërs zijn een tragisch volk, ze hebben - met recht en reden - de sjah eruit gekieperd maar kregen een veel groter monster terug. Ook daar heb ik al vaker over geschreven. Zoals ik ook al heel wat keren aangaf een moslimfundamentalist even afschuwwekkend te vinden als een orthodoxe jood. Waar het volk een god aan de macht laat, is er van gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid niets meer waar te nemen. Waar het volk een god aan de macht laat, is de democratie definitief verloren.

Anoniem zei

Legt u eens uit waarom Israël volgens u een theocratie is. Is dit omdat ook religieuzen het passieve en actieve kiesrecht bezitten, en dat gebruiken zoals ook in ons land door de ChristenUnie die op dit moment in de coalitie haar religieuze belangen behartigd.

Waaruit blijkt dat de arabieren, en ik mag aannemen dat u de Israëlische arabieren hiermee bedoelt geminacht en achtergesteld worden. Staatsrechtelijk hebben ze dezelfde rechten als de Joodse Israëlisch. Israëlische arabieren zijn vertegenwoordigt in het parlement, het leger,en als rechter o.a. in het Hooggerechtshof.

Uw laatste stelling, "Waar het volk een god aan de macht laat, is de democratie definitief verloren." heeft een groot waarheidsgehalte, maar datzelfde geld voor het atheïsme als wereldbeschouwing, dat sinds haar ontstaan de mensheid meer kwaad heeft berokkend dan welke theocratie dan ook. Waar er in de religie nog sprake is van een moreel geweten, ontbreekt die eigenschap totaal in het atheïsme, getuige de monstrueuze wreedheid die dergelijke entiteiten in de vorige eeuw op de mensheid hebben losgelaten.

Anoniem zei

Enno Nuy schreef: "Israël is een theocratie", de vraag hierop is ,kunt u ook zeggen waarom dat volgens u zo is.