woensdag 11 juli 2018

The truth about NATO funding

In een uitstekend artikel in de NRC van 10 juli schetst Ko Colijn - veiligheidsonderzoek Clingendael - nog eens hoe de financiering van de NATO feitelijk in elkaar steekt. Trump komt een dezer dagen op bezoek en zal dan zijn gebruikelijke verdraaide feiten (fake news) weer op de wereld loslaten.

Trump suggereert voortdurend dat de VS driekwart van de NATO financieren en Europa de rest. Maar dit is de werkelijkheid: de kosten worden proportioneel verdeeld en Amerika neemt 22% voor haar rekening terwijl Europa 72% betaalt; volgens diezelfde verdeelsleutel betaalt Nederland 3%.

Deze discussie staat los van de belofte dat ook de EU-landen 2% van hun bbp aan defensie zouden gaan besteden. Deze ambitie wordt door vrijwel geen enkel EU-land waargemaakt. Dat is ook nieyt zo vreemd. De Amerikanen hebben een duizelingwekkende staatsschuild en alleen op die manier slagen zij erin 4,32% van hun bbp aan defensie te besteden. Wij Europeanen houden niet van torenhoge staatsschulden en zijn daar bewust en terecht spaarzamer en calvinistischer dan de Amerikanen. Maar die 2% is wel beloofd, daar kunnen we niet omheen.

Trump gaat op de komende NATO-top ongetwijfeld weer een heel grote bek opzetten maar ik reken erop dat hij met de juiste argumenten en informatie van repliek wordt gediend.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Clingendael is gewoon een overheidsinstituut dat regelmatig dient om leugens van de overheid als waar te verkopen aan het grote publiek. Dat de NRC zich daarvoor laat gebruiken heeft natuurlijk te maken met hun nachtmerrie die Donald J.Trump heet.

In 2015 gaf de VS zo'n $600 miljard uit aan NAVO defensie, goed voor bijna 70% van de totale uitgaven. Europa spendeerde ongeveer $253 miljard aan het respectievelijke militaire budget.
Bron:Consultancy Nederland

enno nuy zei

U bent vermoedelijk dezelfde anonymus die hier altijd zijn gal komt spuwen. Waar u gemakshalve aan voorbij gaat is dat Trump nu een nieuwe eis van 4% heeft gesteld, alleen maar om de Amerikaanse wapenindustrie aan opdrachten te helpen. Europa heeft wereldwijd gezien het op een na grootste defensiebudget. U kunt dat proberen te verdonkeremanen door fake news rond te sproeien maar feiten blijven feiten, ook al vindt u meningen belangrijker.

Anoniem zei

Die 4 % zijn nieuwe ontwikkelingen, maar uw bewering na ampel of geen controle op de feiten is inmiddels gelogenstraft. U had een en ander zelf ook kunnen uitrekenen, maar in feite lijkt u om ideologische redenen duidelijk niet geïnteresseerd in die feiten.

Het GDP van de VS is afgerond $20.000.000.000.000 20 triljoen dollar.
En daar is 3% ruim $600.000.000.000 van.

Het defensiebudget van Europa is helemaal niet relevant, feit is dat Europa ongeveer de helft van het Amerikaanse NATO budget voor hun rekening nemen, en dat betekend dat de VS totaal om en nabij de 70% van het totaal voor zijn rekening neemt.

enno nuy zei

U bent echt verkeerd geïnformeerd. Ko Colijn heeft de juiste cijfers gepresenteerd. Ik vermoed dat u het totale Amerikaanse defensiebudget verwart met het NATO-deel dat de VS financieren en dat is en blijft 22%.

Anoniem zei

De NATO target 2% is de geëiste minimale bijdrage aan het NATO budget, en zoals u kunt zien in de grafiek, komt Nederland met zijn 1.2 % daar niet aan toe. Maar de grafiek laat zien hoeveel elk land aan het NATO budget zou moeten bijdragen, en dat is ten aanzien van de VS 2%, en dat zou 22% van het totaal zijn.

Maar dat is niet wat de VS in werkelijkheid aan de NATO bijdraagt.
https://www.factcheck.org/2018/07/trump-still-distorting-nato-spending/

NATO says its military budget for 2018 is €1.325 billion (or about $1.55 billion). Its civil budget is €245.8 million (or about $289 million). And the ceiling for the NSIP is €700 million (or about $822 million). That means the U.S. share for all three combined would be around $590 million, at most.

Direct spending may also include other “joint funding” projects that are arranged by participating NATO countries, but that are still overseen politically and financially by NATO. Those programs “vary in the number of participating countries, cost-share arrangements and management structures,” NATO says.
Trump, however, is referring to so-called indirect spending, which is the amount that the U.S. and other NATO countries willingly spend on their own defense budgets.

The 90 percent figure cited by Trump is still too high, according to NATO estimates.
In a June 27 update on spending, NATO said: “Today, the volume of the US defence expenditure effectively represents some 67 per cent of the defence spending of the Alliance as a whole.” That disparity “has been a constant,” NATO says, and has only grown since the U.S. began increasing its defense spending after the terrorist attacks on Sept. 11, 2001.

All together, the 29 alliance members spent an estimated $917 billion on defense in 2017, and the U.S. portion was about $618 billion.