zondag 20 januari 2019

Holiday from history


Een interessant vraaggesprek met Ivo Daalder in de NRC dit weekend. Daalder (58, geboren in Nederland maar Amerikaan sinds 1994) is directeur van de Chicago Council on Global Affairs. Onder Clinton maakte hij tijdelijk del uit van de Nationale Veiligheidsraad en Obama was hij NAVO-ambassadeur voor de VS. Samen met James Lindsay schfeef hij De lege troon - Hoe Amerkika afstand doet van zijn rol als wereldleider, deze week verschenen bij Uitgeverij Spektrum.


Daalder is pessimistisch over de wereld waarin wij terecht zijn gekomen. De schade die Trump heeft aangericht is groot en wordt elke dag griter, zegt hij. En: If you liked 2018, you will love 2019. Met name de wijze waarop Trump de natuurlijke bondgenoten van de VS van zich heeft vervreemd door hen tot op het bot te beledigen is hem een doorn in het oog. Dat de Amerikanen zich nu volledig focussen op China vindt hij terecht maar, zegt hij, doe dat dan samen met je bondgenoten. Maar Trump zegt eenvoudig: "China kan ik zelf wel aanpakken, de grootste vijand zijn jullie, de Europese Unie".

Lindsay en Daalder roepen de bondgenoten van Amerika op een G9 op te richten, een Comité ter Redding van de Wereldorde die ervoor moet zorgen dat er na Trump nog iets is om op terug te vallen. Die G9 zou moeten bestaan uit Frankrijk, Duitsland, het VK, Italië, de EU, Japan, Zuid-Korea, Australië en Canada. Maar, zegt hij, er zijn natuurlijk meer bedreigingen dan alleen Trump. Europa heeft het uitgesproken moeilijk met zichzelf: Merkels invloed is tanende, Macron vooert een uiterst lastige discussie met zijn landgenoten, de Britten hebben met hun Brexit afscheid genomen van het wereldtoneel, a holiday from history, van de Italianen hoef je helemaal niets meer te verwachten en zo kunnen we nog wel even verder gaan.

Daalder: "De terugtrekking van de Amerikanen is tragisch, ook uit historisch perspectief. De les uit de jaren dertig en veertig was samenwerken, niet elkaar bestrijden. Dat leidde tot de langste periode van welvaart, vrede en veiligheid in de geschiedenis. Daar moet je niet mee spelen. De idee dat je niet terug zou kúnnen vallen in een situatie met gewapend conflict, is een optimisme dat ik niet deel". Ik heb geen enkele grond om hem tegen te spreken.

Geen opmerkingen: