zondag 13 januari 2019

Bij de VVD zijn ze al heel lang de weg kwijt


De laatste tijd zien we geregeld lokale VVD-bestuurders hun partij verlaten omdat ze zich niet meer herkennen in de wijze waarop de VVD haar liberale beginselen etaleert. Sommigen in de partij verwijten deze bestuurders dat ze ruchtbaarheid geven aan hun onvrede. Zij beschouwen dat als het eigen nest bevuilen. Anderen vinden dat zulke spijtoptanten eerst de discussie intern aan dienen te gaan. Nou, ga er maar van uit dat die bestuurders zich intern hebben laten horen. Dat ze uiteindelijk toch voor een vertrek kiezen betekent alleen maar dat de VVD niet uit de voeten kan of wil met dissidente geluiden.

Het meest schrijnend zijn natuurlijk de constante integriteitsproblemen waarmee de VVD binnen haar eigen gelederen over een reeks van jaren wordt geconfronteerd. Zelfreinigend vermogen? Nagenoeg nihil. Dan was er de dividendbelasting, de meest schandelijke poging tot diefstal van de laatste decennia. En waar was onze premier toen de Nashvilleverklaring alle niet-heteroseksuele burgers definitief in de kou zette? Helemaal nergens, het bleef oorverdovend stil. Het schijnt dat de fractieleider van de VVD in een gedichtje die verklaring op de hak nam maar is dat een stevig en serieus politiek geluid?


En wat te denken van die fractieleider, Klaas Dijkhoff, die wetsovertreders in achterstandswijken zwaarder wil straffen, die de vrijheid van meningsuiting tijdens het sinterklaasfeest wil opschorten en die nu in een krant het klimaatakkoord op de vuilnishoop gooit? (Onder applaus van CDA-malloot Buma maar dit terzijde) Opeens maakt Dijkhoff zich druk om de vraag of de gewone burger de noodzakelijke klimaatmaatregelen wel kan betalen nadat de VVD er eerst voor gezorgd heeft dat het bedrijfsleven helemaal niets hoeft bij te dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot!

En tot overmaat van ramp hebben we een VVD-er als regeringsleider die opvalt door zijn pathologische leugens, door zijn afkeer van visie en door het onzinnig gebruik van stoere maar een premier volstrekt onwaardige taal aan het adres van aso's. Aso's die ruim baan krijgen dankzij een regering die consequent weigert structurele maatregelen te treffen om maatschappelijke problemen aan te pakken. Bijvoorbeeld een vuurwerkverbod.

Nee, de VVD is een allesbehalve liberale en vooral een amorele politieke beweging. Niets gaat er van die partij uit behalve opzichtig gegraai, gesjoemel met normen en waarden binnen de eigen gelederen maar hoog opspelen als anderen buiten de partij normen en waarden met voeten treden, dan wil onze premier ze het liefst eigenhandig in elkaar slaan. Je gelooft je eigen oren toch niet als je zoiets hoort? Leven wij dan echt in een bananenrepubliek?

Geen opmerkingen: