De rechter heeft een uitspraak gedaan die volkomen helder is: Chemours en DuPont zijn aansprakelijk voor de milieuschade die zij tussen 1984 en 1998 hebben aangericht met de uitstoot van pfas door hun fabriek in Dordrecht. Er volgt nog een uitspraak over de verantwoordelijkheid van beide bedrijven na 1998. Wie dit bedrijf enigszins gevolgd heeft de laatste jaren - en ikzelf behoor tot diegenen - weet dat Chemours een crimineel bedrijf is dat zich inspant om alles en iedereen om de tuin te leiden waar het de werkelijke schade aan omgeving, mens en natuur betreft, veroorzaakt door de continue lozingen door het bedrijf van zwaar toxische stoffen.
Probleem is dat de overheid zeer gewillig meewerkte aan de lozingen door het bedrijf. Minister Cora van Nieuwenhuizen wees erop dat de lozing van GenX en PFOA de laatste jaren sterk zijn teruggedrongen. Daardoor zijn er volgens haar geen risico’s voor het drinkwater. Aldus een artikel in Water natuurlijk uit 2019. Die voormalige minister zal daar verder niet wakker van liggen, ze woont vast niet in Dordrecht.
Een overheid die haar burgers serieus neemt, sluit dit bedrijf onmiddellijk. Kijk nog maar eens naar Zembla, hoe schandalig de directie van Chemours meent te moeten reageren op commotie naar aanleiding van de alarmerende berichten omtrent de lozingen van het bedrijf. Voor mij is het volstrekt onbegrijpelijk hoe zo'n An Lemaire bij dit bedrijf werkzaam kan zijn zonder in ernstige gewetensproblemen te komen. Ik citeer uit het artikel van Zembla:
Hoogleraar publieke en private belangen Lieselot Bisschop keek naar de hoorzitting en herkende in het optreden van Chemours “voorbeelden van zogeheten neutralisatietechnieken die bij bedrijfscriminaliteit ook vaak worden gebruikt, om eigen gedrag goed te praten en te rationaliseren. Zoals schade ontkennen of in twijfel trekken, verantwoordelijkheid verschuiven (de zieke medewerker gebruikte zijn beschermingsmiddelen verkeerd), wie aanklaagt aanklagen (het onderzoek van Zembla in twijfel trekken). En appél doen op hogere doelen.” Met dat laatste doelt Bisschop op de opmerking van Chemours dat je geen zonnepanelen of elektrische auto’s kunt maken zonder de chemische industrie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten