zondag 17 september 2023

De Rotterdamse havens

 

Onvermijdelijk om, eenmaal aangeland op Voorne Putten, ook de havens van Rotterdam te bezoeken. We waren op de Maasvlaktes, het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg, schitterend te zien en vooral beleven wanneer je de Landtong De Punt bij Rozenburg bezoekt en ook nog tal van andere havens waarvan ik de namen niet noteerde. Er zijn mensen die niets moeten hebben van Pernis of de Europoort maar ik vind het mateloos fascinerend en vooral een feest om doorheen te rijden, fietsen of wandelen. De havens bieden je een staalkaart van het menselijk vermogen om dingen te maken, te produceren, alles aan te voeren, op te slaan, over te slaan en distribueren of transporteren, alles wat onze moderne samenleving verlangt, nodig heeft om draaiende te blijven, te functioneren. De havens van Rotterdam, dat zijn wij, dat is onze ziel.

 

Toen we uitgekeken waren op de uitkijktoren op De Punt - op 12 meter hoogte bevonden we ons op 0 NAP! - hield een Rotterdammer onderaan de toren ons staande en raadde ons aan nog een kwartiertje te blijven, zodat we konden zien hoe een grote tanker met behulp van roeiers en winches werd vastgelegd, niet aan een kade (die was er ter plaatse niet) maar aan grote meerpalen. Het was een prachtig gezicht en onze gastheer, zelf een groot deel van zijn werkzame leven roeier geweest, vertelde honderduit over de werkwijzen en de procedures, de risico's en gevaren van het aanmeren van grote schepen. Hij was een gretig verteller en we zijn een boel wijzer geworden. Het zijn zulke toevallige ontmoetingen waar een mens vrolijk van wordt.

 

En vergeet niet de indrukwekkende Maeslantkering, die de Nieuwe Waterweg geheel kan afsluiten voor in- of uitstromend water. Een prachtig staaltje engineering. Lopend op de landtong zie je links het Calandkanaal en kijk je twintig meter naar rechts dan stroomt daar de Nieuwe Waterweg. Na de Maeslantkering en de aanlegsteigers van de Stenaline kom je op de kopse kant van de landtong en kijk je uit op het gat in de kust waardoor de grote oceaanstomers in en uitvaren. Een heerlijke plek, waar Slauerhoff altoos door je gedachten zweeft. Wie alle foto's van ons havenbezoek wil zien, moet op deze link klikken.




Geen opmerkingen: