zondag 17 september 2023

Brutalisme tegen de wind

 

Wij verbleven een week op Voorne Putten, waar ik al heel lang naar toe wilde. Een van de reisdoelen, Tiengemeten, hebben we niet gehaald. Het eilandje moet wachten tot volgend jaar. Voorne Putten is een prachtig gebied met ruime mogelijkheden voor fraaie fietstochten. Je waant je geregeld in Frankrijk of Engeland, het is er rustig en groen, heel groen, en water, heel veel water. En de nabijheid van Rotterdam en de Maasvlakte is ook een pre.


Het betonnen windscherm bij Rozenburg wilde ik met alle geweld bezoeken. Het is een prachtig bouwwerk aan het Calandkanaal, bestaande uit 129 pilaren en platen van beton, 1.750 meter lang, 25 meter hoog. Het windscherm was nodig om de grote cruise- en containerschepen te beschermen tegen wind- en stormvlagen die tot ladingverlies of erger kunnen leiden. Het grootste windscherm ter wereld deed de wind ter plaatse met 75% afnemen.

De architect is Maarten Struijs, de bij het project betrokken kunstenaar is Frans de Wit en de constructeur is Jopp Schilperoord. Zij hebben er een indrukwekkend en fascinerend bouwwerk gerealiseerd tussen 1983 en 1985. Later moest ter plaatse van de Zwartewaalsebrug een klein deel van de oorspronkelijke structuur worden verwijderd ten gunste van een nieuw tracé voor de Betuwelijn. Drie van de oorspronkelijke schalen werden, om de nieuwe spoorlijn doorgang te bieden, afgebroken en enige tientallen meters verderop vervangen door 17 kleinere nieuwe schalen. Deze relatief kleine ingreep is buitengewoon professioneel uitgevoerd, ook al is het ritme van de oorspronkelijke structuur hierdoor wel doorbroken.

Het betonnen windscherm is een schitterend staaltje van brutalistische bouwkunst. Het is werkelijk prachtig en adembenemend om er langs, tussendoor en omheen te lopen. Wie ook maar enige affiniteit met architectuur heeft, mag dit bouwwerk niet missen. Het is een genot om hier rond te struinen en je te verwonderen over de wirwar van logistieke lijnen, het door elkaar schuiven van trein- en automobielverbindingen, hier een brug, daar een tweede, ginder een derde en kijk daar koopt ook nog een tunnel, de Thomassentunnel, waar komt die dan uit? Ga erheen en geniet!

 
Klik op deze link voor de volledige fotoreportage van het havengebied en het windscherm.

Geen opmerkingen: